collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Suami terkena chicken pox, isteri hamil 1st trimester  (Read 2292 times)

Offline sweetzety

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
  • A baby is God’s opinion that life should go on.
Suami terkena chicken pox, isteri hamil 1st trimester
« on: November 17, 2012, 11:00:12 PM »
Salam forumers.. :)

Macam ikut topic di atas zety dalam 7w preggy, hari ni plak suami kena jangkit chicken pox tapi tak sempat jmp doc lagi, insya'Allah akn cek up secepatnya esok..
So far untuk penjagaan sapu calamile lotion, zety pun nasib baik masa kecik dah pernah kena chicken pox cuma suami je dah besar baru kena,hehe..
Rasanya ikut pengalaman forumers suami terkena chicken pox takkan effect isteri yang pregnant kan? Ada tak advice dari forumers untuk penjagaan org dewasa kena chicken pox ni?
TQ! ;)



Offline dhiaponpon

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: Suami terkena chicken pox, isteri hamil 1st trimester
« Reply #1 on: November 18, 2012, 07:22:16 PM »
Salam...
Mungkin penjagaan dan pemakanan same dgn kanak kanak.. Cuma org dewasa ni ketahanan lebeh kuat

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4125
  • Suka? +10/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Suami terkena chicken pox, isteri hamil 1st trimester
« Reply #2 on: November 18, 2012, 08:57:42 PM »
Sy kena chicken pox neh mase masih kat U.kena time semester break,memang teruk,seluruh badan,dalam telinga,hidung,sampai ke kaki.
Asben zety kena teruk ke?kalau berani,minum air kelapa muda.tujuannya biar semua cecair keluar.ada org xbg minum.tp pd sy,macam bdk2 kecik kena cp ne,bg minum air kelapa utk bg semua cp tu keluar.so bile dh tua(dewasa lah!),kalau tkena lg die akan kuar cket2 je.selalu org kate dh kena sekali xkan kena lg,tp bole je kena utk kali ke2,cuma depends pd body mudah tkena lg n nak keluarkan lg or x.

Utk jaga jangan bagi berparut, jangan picit pop! cecair tu.kekadang org geram tgk,nampak gelembong je gatal la tangan nak pop pop,n ada yg assume kalau pecah cpt nanti kering pn cepat.salah tu,air die gatal n boleh buat lg cepat merebak.dan xelok pecahkan takut kulit jadi blubang2 n org laen mudah tjangkit.dats y org kena cp neh kena kuarantin.kalau pecah sendri xpe n kering sendri,jgn kopek.parut akan hilang sendiri tp amek mase la.
Sy dlu ble dh betul2 kering sapu dgn lotion j&j je sb nk kopek nti tinggal parut.

Nak ilangkan gatal: memang xley garu,takut pecah.sy dlu amek daun sami sapu n kibas2 kt badan.macamana rupa daun sami tu bole la google ea..nak mandi pn bole,rendam daun tu or rebus,n mandi.insyallah ilang gatal.sy dlu sapu je.

Jangan makan telur or makanan yg buat luka jadi kembang/lambat baek.kalau petua org tua2 elakkan makanan mjalar di tanah, jangan dengar orang menggoreng dengan minyak,tujuannye takut cp  tu lg btambah banyak.
Ini experience sy,tpulang la nk terima ke tak.sy share je..mungkin ade yg boleh dicube..hihi :)
« Last Edit: November 18, 2012, 09:43:50 PM by nirikays »
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline Mama jaja

  • Delima
  • *
  • Posts: 716
  • Suka? +1/-0
  • cintakasihsayang
Re: Suami terkena chicken pox, isteri hamil 1st trimester
« Reply #3 on: November 28, 2012, 03:00:06 PM »
Salam forumers.. :)

Macam ikut topic di atas zety dalam 7w preggy, hari ni plak suami kena jangkit chicken pox tapi tak sempat jmp doc lagi, insya'Allah akn cek up secepatnya esok..
So far untuk penjagaan sapu calamile lotion, zety pun nasib baik masa kecik dah pernah kena chicken pox cuma suami je dah besar baru kena,hehe..
Rasanya ikut pengalaman forumers suami terkena chicken pox takkan effect isteri yang pregnant kan? Ada tak advice dari forumers untuk penjagaan org dewasa kena chicken pox ni?
TQ! ;)
Dear rasanya xde apa effect pada u and bby. Selalu yang org risau ibu preggy yang dapat chicken pox tu takut effect pada bby. :)Maybe u boleh tanya pada doc dulu. :)

Offline ainonono

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Suami terkena chicken pox, isteri hamil 1st trimester
« Reply #4 on: March 01, 2017, 11:52:41 AM »
Salam Semua,

mungkin post dah lama tapi takpe sebagai bahan bacaan semua.
kisahnya begini, saya ada kawan yang anak kena chicken pox and kawan pula preggy first trimester masih awal-awal. Memang ingat tak ada apa apa la jaga anak first okay semua sampai baik. Masuk trimester ke 3, bila pergi details scan, baby dia mengalami down syndrome, buah pinggang tak berfungsi dan kegagalan jantung. Lepas tu jumpa pakar, dan pakar memang katakan itu semua effect dari virus chicken pox dari anak nya di awal trimester dulu. Lain orang mungkin lain ketahanan badan kan. So anak dalam kandungan di sahkan menghidap Patau Syndrome. Mommies can check dalam google. Even baby lahir pun, dia memang tak boleh survive. So apa pon mommies yang pregnant kalau boleh jauhkan diri dari anak or husband or orang terdekat yang tengah kena chicken pox if u are in first trimester sebab tengah first trim tu la pembentukan baby kan. bila da kedua and ketiga tu baby tinggal nak membesar je kan. Sharing is caring. :)

 


IKLAN

IKLAN PENAJA