Kehamilan > Merancang Keluarga

C-zer - Jarak Mengandung Semula & Berapa Kali Boleh Bersalin C-zer.

(1/14) > >>

syahmi_sufiya:
Salam...
Saya mulakan topik ni kerana terlalu bnyk percanggahan tentang c-ser,jarak kehamilan semula & yg lebih penting berapa kali kita boleh bersalin jika sudah 2 kali c-zer..

Saya diberi amaran dr Hospr **** jika saya mengandung semula utk kali ke-3 saluran saya akan diterus ikat...

Jadi..adakah hanya 3 kali c-zer sahaja atau adakah boleh lebih?
&
Ape perlu kita buat jika kita tak mahu ikat saluran selepas bersalin kali ke-3?

Kawan-kawan tolong saya..tapi saya bukan mengandung lagi okey.. ;D

mumyalya:
kalau ikut klinik kesihatan..
saya dinasihatkan jarakkan dalam 2thn lebih..
tapi..kalau ikut gynea saya..(masa ank pertama)
dia cakap selepas 9bulan dah boleh mengandung lagi..
pernah sorang doctor pakar cakap..
"kita nak kejar usia ni..tak sempat tunggu sampai 2tahun..asalkan dah sihat,
check luka jahitan tu dah ok..then u're ready for another pregnancy.."
tapi saya still tunggu 2thn lebih..sebab nak fully recover..hehe

saya pernah tanya juga pada gynea..
kalau semua c-zer..berapa je anak boleh saya ada?
doctor kata boleh sehingga 4 kali kalau takde apa2 komplikasi..
kakak ipar saya pon 4 kali c-zer tau..kat hospital gomen lagi..
yg penting kita tau jaga kesihatan dan luka jahitan tu..
tapi selepas kali ke 4,dia tak ikat pon..guna implan..

sekadar berkongsi pengalaman dan pendapat :)

syahmi_sufiya:
terima kasih bnyk2 utk info nie...sebab nyer mase bersalin anak ke-2 hari tu..doc tu ckp..lepas ni kene jarak 2-3 thn tau & lepas ni if mengandung kali-3 kita akan terus ikat...
aiksss...boleh ke diikat tnpa kebenaran kiter???

mumyalya:
setahu saya..bila nak ikat tu,dia mesti dapatkan kebenaran kita dan suami..
(kalo tak silap la..)
sebab kakak ipar saya takmau ikat..
(kata orang lepas ikat..hubungan suami isteri tak sama macam biasa :P)
then planning guna implan..
tapi saya tak pasti kalau sekarang dah ada prosedur yg boleh ikat tanpa
persetujuan pasangan  ???
kakak ipar saya last c-zer 4tahun lepas..

syahmi_sufiya:
itu la yg memusykil kan hati & pemikiran nie.... ???

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version