collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)  (Read 206105 times)

Offline Ummi Najla

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 196
  • Suka? +2/-0
  • Semoga Allah SWT kurniakan kami zuriat. Amin.
    • ~Najla Batrisya Cinta Hati Kami~
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #200 on: May 19, 2012, 09:39:42 PM »
Fyda. Takziah. Fyda memang seorang ibu yang kuat. Alhamdulillah fyda cepat redha. Syukur fyda dah pulih dari kesedihan ini. Saya tak sekuat fyda dulu. Mungkin kerana saya pernah jaga arwah, jadi memori tu sedikit sebanyak beri kesan pada saya. Tapi itu dulu. Sekarang sudah hampir 9 bulan arwah anak saya pergi. Tak keterlaluan jika saya kata saya bersyukur diuji sebegini kerana hikmahNya subhanallah sangat manis kami rasai kini. Pasti anak-anak kita sudah bertemu dan bermain-main di sana. InsyaAllah. Semoga kita dapat melahirkan anak-anak yg soleh&solehah untuk mendoakan kita setelah kita mati nanti. Amin.

Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #201 on: May 20, 2012, 09:30:06 AM »
Ingin saya berkongsi kisah di sini bersama2 teman semua...
Due tuk bersalin ikutkan pada 27 feb 2012...tapi tanda2 awal dah ada seperti keluar lendir sudah 5hari...n kebetulan hari yg ke5 tu br kuar lendir ngan darah..haritu 22/2/2012..kebetulan kne g checkup kt Klinik haritu..sy bgtau terusla kt misi tanda2 yg dh ada tu..misi tanya "nape xpegi spital lg? sy jwb,"perut xsakit lg"..jd misi tu kata,xpela lepas mkn tghari nnt pegila hospital trus..jd balikla sy lepas g klinik tu n sempat lg beli buah mempelam..si kecil teringin kot..hehe..
Sampai di rumah masak2 dlu,n mkn tghari ngn suami, bila smua dh selesai n kelengkapan tuk di bawa ke hospital pun dah siap,kami suami isteri pergi la ke hospital kulim lbh kurang dlm stgh jam gitu dr umah kami..padahal hospital terdekat ade,biasela hospital dkt kg..saje nk g yg jauh sikit,sbb ada doc pakar smua klu jd ape2..Suami sempat berhenti di pam minyak Caltex tuk beli aiskrim wall yg dh lame sy idamkan..hehe..dia kata nnt klu dlm pntang dh xblh mkn dh...
Setibanya di hospital lbh kurang dlm pukul 2.30ptg, kami terus daftar..n bila buat VE smue tu bukaan baru 1cm..jd sy trus di tahan di wad haritu jgk...Duduk la sy dlm wad tu tanpa xde sakit perut apepun..suami setia menemani...tiba mlm plk lebih kurang pukul 9.30mlm sudah mula rasa sakit sikit kt pinggang..mak call,mak kata tu tanda2 nk bersalin la tu..mmg tepatla kami pergi hospital haritu...rupanya2 mlm tu mmg rasa sakit nk bersalin dh..dlm pukul 12mlm tu,sakit bertambah2 lg..misi suruh check VE di bilik ruangan khas..check2 bukaan 3cm doc cina laki plk tu yg wt VE..malu sih..dia tanya anak sulungkan??sy jawab yaa..dia kata bukaan 3cm,xpela sy letak dlu 2cm coz anak sulung slalunya lmbt skit nk bersalin..Pastu blekla sy duduk kt katil plk..nk tido mmg xleh lelap mata la..sakit menangkap perut yg teramat sgt..tahan je..dalam pukul 2pg hari khamis 23/2/2012,sakit cntraction mmg kerap giler,tertuduk atas katil sorg2..kawan sebelah pun sakit jgk..dua2 mengerang2 sakit sndrian..misi dtg tgk sy terduduk,dia ckp "sakit lg?" sy ckp "a'ah"..jd dia sruh check VE skali lg...Mse tu lbh kurang pkul 2pg.
Kali ni doc pmpuan India plk yg check..hehe..skali dia check dia kata "haa dah boleh masuk laboor room"..pastu dia tanya "tadi dah masuk ubat berak ke?" sy jawab "belum.." Jadi,terus dia masukkan ubt ke dlm bontot,apelagi serta merta sy rasa nk terberak..terus berlari anak ke katil. Ambil tuala dulu n trus masuk toilet..mse tu sy rasa agak lama sy dlm toilet tu membuang t**k dgn perut yg sdg cntraction kerap yg amat sgt, rasa xlawas lg perut mse tu...tiba2 dengar suara misi panggil nama sy "fida,buat ape lama sgt dlm tu, takut terberanak plk nnt dlm tu"..Jadi, alhamdulillah rasa lega sikit mse tu n trus sy mandi2 koboi gitu..dah siap smua pakai baju n bwk brg2 baby,terus sy disorongkan naik kerusi roda oleh misi tuk ke LR..mse tu lbh kurang pkul 2lbh kot. Difahamkan sy org yg ke3 yg masuk LR mse tu..bila dah pasang alat CTG smua,doc mula check sy n bby..mmg kerap cntraction..sakitnya Allahuakbar xdpt digambarkan..rasa mcm kena kejutan elektrik tu kt pinggang..tp sy tabah jua harunginya..doc mula buat VE lg, bukaan sudah 6cm n mse tu la doc pecahkan air ketuban..doc sruh duduk mengiring..n dia main pusat sy,mybe tuk bg bukaan cepat kot..sakit cntraction mase tu hnya tuhan sj yg tahu..sy malas nk jerit2, nnt doc marah plk bising2 pg2 buta tu..doc kata ntah2 awak dlu yg beranak ni..sbb bukaan sy agak cepat la jgk mse tu..sy org ke3 yg masuk LR..mmg betulla kata doc tu.. tiba satu masa, doc buat VE lagi, n kali ni check,doc kata "dah full"..so kelam kabut dorg siapkan kelengkapan smua...kaki sy digantungkan di dua tiang tu..mmg rmai la doc mse tu yg berkerumun d katil sy mse tu,mybe sbb anak 1st kot..tu yg dorg bg semangat tu..bagus betul..dlm 5 6 org gakla yg ada dlm tu..so doc sruh sy push bila tiba masa sakit...mula2 agak failed la nk push,yela bru anak 1st xtau lg cara cmna nk push kan..tiba 1 masa doc kata "pegang kt kemaluan ni,kepala anak dh ada kt sni.." sy pun pegang la..mmg terasa kepala yg dh keluar sikit,terasa rambut bbyku..doc kata kesian bby lama kt situ,jd push lg doc kata..sy rasa kesian kt anak mase tu..Jd, mse tu bru teringat, pesan misi2 di tempat sy "bila nafas dh habis,curi nafas balik",ayt tu la tiba2 sy ingat di samping xlupa baca doa LAILAHAILLA ANTA tu...dgn lapangkan punggung maksudnya biarkan punggung kita relaks,sy tarik nafas pnjang2 n push sekuat2nya tnpa mengeluarkan suara..n mse tu la terasa seperti ada benda kuar perlahan2..mcm nk terkeluar usus pun ade(padahal bby yg nk kuarkan..)..sy trus teran lg..n mse tula doc gunting kt kita punya tu tuk mudahkan bby kuar,mse tu rase sakit kne gnting xrase dah..sakit cntaction tu lg kuat...lepastu, kuarlah bayi sy..sy pun ucap ALHAMDULILLAH..doc puji sy,dia kata bagus ucap alhamdulillah..Lepas anak kuar,sy xtgk lg dia mse tu..lepas doc lap2 bby,bru dia tunjuk jntina bby kt sy..mmg sblm ni sy xtau pun ape jntina bby sy,coz sblm ni scan mmg xnmpk jntinanya..so doc angkat bby n tunjuk "bird' dia kt sy..doc sruh sy ckp bby apa..so,sy ckp la baby boy..mybe doc takut sy lali kot mse tu..mmg lega teramat sgt bila bby dh kuar..mengalir air mata sikit mase tu..
Pastu brula doc bgtau anak sy dh terberak dlm perut n dia dh termakan sikit najis dia..tp bukan najis lama,najis baru lg...sy pun ok la,sy  mcm anggap benda tu normal la kot..jd lepas doc timbang n ambik ukuran anak smua,barulah doc dtg bersama2 anak sy tu..dia suruh sy cium bby sy tu dlu coz dia kata baby nk kena di bawa ke wad ni sbb p'nafasan dia xbrapa stabil..doc pegang baby n tnjukkan kt sy...Ya Allah comelnya anugerah Allah yg xternilai tu..sgt tembam ngn rambutnya yg lebat..Anak sy mse tu merenung mata saya xberkelip...sgt menusuk kalbu pandangannya..sy pun melihat wajahnya tu dgn pnuh rasa sayu,xtau mengapa...(bila dh lama2 ni,bru sy mngerti mengapa sy lihat wjh bayi sy sayu je,n mengapa ank sy tu memandang sy tanpa bekerlip matanya rupanya tu kali pertama n terakhir sy melihatnya ketika arwah masih hidup).Bila dh tgk wjh anak sy mse tu,sy pun trus cium pipi kiri ank sy,sekejap je xsmpai 1minit..n doc bwk bby msuk wad..
Mse tu bermula la proses jahit mnjahit...so,dh selesai jahit smua igt dah ok,doc kocak2 perut,tgk2 darah masih kuar lg..bila check di bahagian dlm rupanya ada luka skit kt bhgn dkt ngn servik kot..mula la dorg bukak sy punya tu dgn besi khas tuk bukak bukaan..apelg dorg pun jahit lg...terketar2 kaki sy mse tu cm kne pakinson..hehe..so dh selesai jahit smua,sy kne di pasangkan tiub urine kt alat sulit sy tu,so nk gerak agak sukar sikit la..Lepastu bru mesej hubby bgtau dh slmt smua n call mak..
Suami x dbenarkan masuk ke wad knk2 lg mse tu coz dorg cm kelam kabut skit la..Doc ade bgtau jgk kt suami mse tu pernafasan anak xbrape stabil. Sy melahirkan anak sy tu tepat jam 3.54pg hari Khamis 23/2/2012..Nama diberi Muhammad Adam Khaleef..
So,bila dh siap smua jahit,sy disorong masuk ke wad..misi ada ckp,lepasni bg bby menyusu yer..sy tggu2 tp xde pun dorg bg bby..Paginya suami dtg mnjenguk n sy druh dia blek dlu tuk tanam uri..sblm ni, suami pun xblek umah,dia tido dlm kete je mse mlm tu..smpailah siangnya tu,sy rase ngntuk sgt2 yela seharian xtido kan..so tido la dlu..bila jaga sy tnya la misi "mne anak sy"..misi kata 'sy xtau tu kne tnya bahagian sana(wad kanak2 tu)..sy pun cm terpinga2 je..tgk anak org lain bg nyusu best je..rindu sgt kt anak mse tu..dahla xblh jalan mse tu,yela tiub tu ade kt alat sulit kitakan..suami janji waktu rehat dia nk dtg..so bila smpai masanya sy tggu2,dia xsmpai2 lg..sy mesej dia..dia kata kejap nk dtg dh..tggu punya tggu waktu melawat dh hbis..rasa cm nk nangis n marah pun ade..yela kata nk dtg kan..bby pun xnmpk2 rupa cmne lg..bila sy tnya suami ada d mana,barula dia ckp yg dia xcident...Allahuakbar!!! Keta teruk dia kata,mmg xblh gerak langsung.tp dia xde ape2..Alhamdulillah..xcident kt kg dia jgk,ade budak bwk moto laju lnggar dia..tu lah,kat situ dh nmpak Allah nk ambik salah sorang dari kami, samada anak or hubby...hmm..so dia pun buat report polis dlu,tu yg lambat..dia mintak maaf kt sy..brula sy rasa ok skit..dah siap wt report nnt bru dia smpai katanya..Waktu melawat ptg plk mnjelma,family dtg melawat,mse tu abah sy ada tny xkan dorg xbgtau apa2 kot pasal anak..sy ckp xde bgtau apepun..mak sy mintak kt misi sruh abah sy azankan anak pun xblh,sbb dorg ckp bapa je blh masuk..xpela..bila dorg dh blek,dudukla sy sorang2 semula..suami smpai hospital wktu mgrib..dia solat dlu,n bru jmpa sy..sy sruh dia pegi tgk anak n azankan dlu..mse dia masuk wad kanak2 tu,igtkan anak duduk kt tempat biasa,rupa2nya dlm NICU..
Anak dipasang wayar di hidungnye..sy xtau mcmne keadaannye mse tu..jd suami hanya azan anak di inkubator tu je..xblh angkatpun..mse tu doc bgtau result xray..doc kata ada kuman kt paru2 anak..doc kata tu yg p'nafasan dia xbape stabil...so,xpela..ingt ok la..
Esoknya, hari JUMAAT 24/2/2012..baru tiub kncing sy tu blh dikeluarkan..rase lega dpt jln n mandi..hubby mesej tnye nk air kopi x..sy ckp blh jgk..jd dia hantar dlu air kopi kt sy..dh minum skit tu,sy sruh suami tgk anak dlu mcmne..coz xde dgr brita lg pasal anak..jd suami pegila wad knk2 tu..bila smpai sne suami tgk pernafasan ank mcm lemah,xmcm smlm berombak2je..harini lemah..suami pegang dahi masih panas..jd dia pnggil misi sruh tgk anak msa tu..jd misi pun goyang2kan badan anak..xder respons..misi jentik2 3kali kt tapak kaki,baru ade 1 pergerakan(tgn anak naik bergerak sikit)..suami pun lega mase tu ingatkan ok..(mgkin mse tu arwah baru hembuskan nafas terakhir agaknye)..mase tu misi sruh suami kuar dlu dr bilik NICU tu..mase tula misi ke stuff nurse ntah sy pun xtau,dia call smua pakar knk2 yg ada..suami duduk kt kerusi luar mula rasa cam xsedap ati..trus dia dtg dkt sy..Bergenang air mata dia..sy tanya kenapa..dia ckp doa byk2,anak dlm kritikal..Allahuakbar,mase tu baru sy rase xsedap ati pula..suami ambik buku yassin nk bce kt surau..sy pun mula bce yassin tuk ank..Bru bpe minit suami kuar dr wad,sy dpt 1 call dr wad kanak2 sruh suami dtg ke wad t'sebut skrg..
sy pun kol suami,bgtau dia..n xlama lepas tu suami dtg balik dkt sy mintak kerusi roda kt misi kt situ tuk bawa sy ke nicu t'sebut..mmg laju dia sorong sy mase tu..setibanya d nicu,Allahuakbar sy lihat rmai pakar mengelilingi anak sy,n ade sorg doc tgh wt cpr..bila dh tgk tu suami tolak sy tuk duduk kt kerusi luar..mse tu kmi bace yassin same2 n sempat telefon mak abah n sedara yg lain bgtau anak dlm kritikal,suruh dorg doakan tuk anak..Dtg seorg doc pkar pmpuan India ceritakan keadaan ank kpd kami..Dia bgtau pukul 9.30pg haritu anak kami mmg sgt2 aktif,mmg ank kmi dah blh balik 2 3hari lg klu xde ape2..tp tiba2 dlm pukul 10.10pg jumaat tu doc tu dpt 1 pggilan kata ade kecemasan kt nicu..so dia pun trus naik ke nicu..dia ckp dia pun mcm terkejut tiba2 pernafasan ank turun mendadak..dorg dah cuba wt cpr dlm stgh jam..tp xde respons..doc kata kami akan cuba lg 15mnt lg..mmg ni la bntuan pernafasan yg plg lama dorg wt doc tu kata..Doc bgtau hasil result ke2 bgtau paru2 anak mcm dh mengembang..b'beza byk dr smlm..n mcm ade lubang sikit..myb kuman tu dh merebak teruk..Allahuakbar..mse tu baru sy rase sperti terawang2..mcm dlm mimpi..doc kata selalunya klu mcmni,mmg sukar utk selamatkan dh..Kami redha atas segalanya jika kemungkinan anak kami meninggal..doc pun bercerita lg la mcm2..pastu dia masuk balik dlm bilik nicu..elok dlm 15mnt pastu doc dtg blek kt kami dgn menggeleng2kan kepalanya...Subhanallah..anak kami telah tiada..mengalir air mata kami berdua..suami tolak sy masuk ke bilik nicu..doc mintak baju bby tuk dipakaikan ke bdnnya..Dlm tu hanya pakai pampers je..sungguh comel arwah dgn baju yg dbelinya oleh abahnya tu..beratnya pun 3.1kg..sempurna sifatnya..itulah kali ke2 sy melihatnya.tp mase tu Adam sudah meninggal..sy memeluk n memangku Adam smbil air mata berjujuran jatuh..doc memegang bahu sy tnda rasa simpati n menyuruh sabar..yelakan anak sulung kita..sape yg xsedih...smntara menunggu keluarga smpai,kami bergilir memangku anak smbil baca yasin..Bila family tiba d sna,mereka jgk seakan xpercaya anak kami dh tiada...Allah lebih sygkan Muhammad Adam Khaleef...
Doc ade jgk mintak untuk ambik air tulang anak tuk buat post moterm..tp kami xmau..biarlah dia meninggal dgn tenang..Bila segalanya telah selesai,sy pun kemas2 beg n kami pun bwk anak tuk pulang dikebumikan..rmai kwn2 yg hadir n sedara mara jgk..mak n abah mntua jgk ada d hospital mse tu..Jadi kami call pak sedara tuk siapkan segala kelengkapan tuk pengkebumiaan anak..mse tu org sibuk solat jumaat, kami plk di hospital menguruskan anak tuk d bawa pulang...sebelum pergi ke rumah pak sedara,kami sempat singgah di rumah mak dlu,sbb jiran2 mak rmai dh yg tunggu utk tgk arwah anak. Setibanya d rumah anak d letakkan di atas tilam baby (mak tempah khas tuk Adam n baru je basuh smlm tuk Adam tido atasnye)..rupanya Adam dpt jgk rase tido kt tilam tu,tp nyawanya dah tiada..jiran2 yg dtg kt umah rmai ckp "besarnya anak..rambut lebat..plg xtahan yg ckp hidungnya mancung..mmg mancung sungguh hidung Adam..xmcm ibu n abahnya..msti kenan mat saleh yg jumpe kt pulau pangkor ritu gamaknye..hehe..dlm 20minit kt umh mak,kmi bwk arwah pegi kt umah pak sedara plk dlm lbh kurang 15mnt dr umah kami..smpainya d sna, Adam diletakkan dlm bilik..sy duduk d sampingnya..perut masih kosong xterisi apa2 lgpun..xlalu nk mkn dh waktu tu..mak sedara susah pyh gorengkan ikan masin..mknla sy lapik perut..terasa sedap sekali..mse tu Adam dimandikan oleh tokwannya..selesai mandi Adam disembahyangkan..n selepas itu terus d kebumikan..sy xdpt pegi ke kubur lg mse tu..selesai kebumi,ptg tu balikla kami semula ke rumah mak..sunyi sepi je...tiba mlm tu sy terjaga dr tido..terdengar suara anak sedara(anak kakak yg baru habis pantang jgk),terus sy menangis teresak2 teringatkn Adam..suami memujuk..sedihnya mase tu hanya Allah saja yg tau..ku kuatkan semangat juga..esoknya subuh tu sy cuba perah susu..Ya Allah betapa byknya susuku..mencurah2 sma seperti air mata ku yg mncurah2 ketika itu..suami juga menangis melihat keadaanku..dialah yg meredakan ku mmberi kata2 semangat kpd sy..rasa sedih kerana xdpt bg Adam minum susu wlau setitik susu pun..berpantanglah sy tnpa ada anak d sisi..tiba plk bengkak susu,suami la yg pegi ambik ubt tuk stopkan susu(doc sruh)..tp sy gune jgk kobis tuk redakan bengkak tu..misi2 dtg melawat hari2 tuk check sy..rmai misi yg ckp fida kuat...xmcm org lain...bila dorg dgr kisah sy,dorg plk yg menangis..dorg xtau mmg nmpk fida kuat dr luaran..tp dalaman hnya Allah shja yg tau..fida byk mengadu pd Allah..menangis di sejadah...Alhamdulillah Allah byk beri kekuatan kt fida..Seminggu selepas tu kami d suruh dtg ke hospital kulim tuk sesi kaunseling..mse tu kami jumpe semula ngn doc pakar India tu..dia bgtau maklumat anak mcm mana...doc kata hasil sampel darah yg dorg amek smuanya xde apa2 masalah...cuma tu jela kuman kt paru2 dia tu akibat tertelan air ketuban tu..doc kata anak kena sikit je kuman tu,ade org yg anaknya lg teruk pun blh baik..tp tula dia yg India pun tahu,dia ckp tu smuanya kuasa TUHAN..dia kata klu nk tau apa sebenarnya punca kematian dia,kena buat bedah siasat la..hmm..xpayahla smua tu,menyiksakan lg je nnt..kami redha..n doc bgtau lepas ni tuk kndungan ke2 mmg dh ada pakar tuk kami...yela,dah ada kematian anak kan...doc tu ckp try your best tuk kndungan ke2..6bln keatas dh blh tuk prgnt dh coz sy bersalin normal...Haritu jgk kami buat surat beranak Adam n surat kematiannya..Ada la kenangan kami nnt tuk kami tunjukkan surat beranaknya itu buat adik2nya nnt..Insyaallah...Gambarnya pun ada 4keping ja dlm hp ni tuk simpan sebagai kenangan apabila merinduinya (gambar ketika dia sudah meninggal memakai baju semasa d wad NICU)..Skrg sudah 3bulan Adam pergi meninggalkan kami...kami selalu melawat pusaranya...Batu nisan jgk dah di tanam...Mmg terasa rugi sedikit di dunia,tp d akhirat kelak,kita yg mengalami ujian sebeginilah insan yg paling beruntung..Anak2 kitalah yg akan berlari2 kt kita tuk jemput ibu bapanya duduk di syurga bersamanya...Allahuakbar!! rmai2 kwn2 yg bersalin skrg,bila sy dtg ziarah dorg,terasa jgk sedih mse tu..xpela..kita kne kuat...yakin padaNYA..Sesungguhnya Allah akan bg yg terbaik tuk kita..Kita insan terpilih kerana Dia sayang n rindukan kita..Dia nk nyatakan rasa rindu n sayangNYA itu kat kita melalui ujian2 yg diutuskan kpd malaikat Jibril utk kita..Dia nk sekali mendengar suara merayu2 kita padaNYA..Sbb tulah Dia timpakan pelbagai ujian tuk hambaNYA..Kitalah salah satunya...
Kita harus bersyukur kerana anak kita dh di tempatkan di syurga Allah bulat2...Ank kita tulah yg akan beri syafaat tuk kita di akhirat kelak...Sangat bertuah kita...
Walaupun anak ibu xsakit seteruk mana,ibu tahu Allah tu sgt sygkan syg..dia bg jgk syg tgk ibu..Renungan Adam kali pertama xakan ibu lupakan smpai bila2..Ibu dan abah sntiasa doakan n sampaikan salam rindu ibu dan abah tuk syg melalui bacaan ayat2 suci AL-QURAN...Insyaallah ibu yakin,ada rezeki tuk ibu n abah lepas ni dgn kehadiran cahayamata yg soleh &solehah, adik kpda Muhammad Adam Khaleef nnt..
Sekarang ni,dah 2kali period dtg...Insyaallah sekali lg period,igt nak cuba lg tuk next pregnt... :)
Harap2 ada rezeki anak lg selepas ini....Insyaallah...Kawan2 di sini jgn sedih ye..kita beruntung sbb kita dpt lahirkan ahli SYURGA ALLAH...Allahuakbar!!Itulah kata2 semangat tuk diriku & suami..setiap kali tido,baju arwah yg arwah pakai mse di hospital sntiasa ada di sisi..sntiasa di dakap ketika tido..Bila terbangun tgh mlm teringtkan dirinya,ku sedekahkan Al-fatihah untuknya..moga dia bahagia di sana bersama teman2nya...
Sayang sgt dkt Muhammad Adam Khaleef....
Doakan ibu & abah agar kita dpt berjumpa di syurga Allah kelak ya sayang...
AL-FATIHAH utk Muhammad Adam Khaleef Bin Mohamad Rosli...
Anak ibu & abah yang amat disayangi....

fieyda...pengalaman awak hampir sama ngan ida..due date pun lebih kurang sama.. baby boy seberat 3.6kg....cuma anak ida dapat bertahan 5 hari dalam nicu....pastu masa anak hembuskan nafas terakhir ida tak da kat sisi anak....kaum keluarga yg lain semua ada...ida faham sangat2 situasi kritikal dlam nicu....suami ida ada rakam gambar arwah anak masa dalam nicu.....ida ada simpan dalam hand phone..kalau rindu bole tengok...dalam blog ida tak letak cuma letak gambar baru lahir ja...ida period hari ke 60 berpantang.....lepas 100 hari cuba ttc....lebih kurang 7 bulan dari tarikh anak lahir ida mengandung anak kedua....Insyaallah buat masa nie makanlah asid folic setiap hari....semoga fieyda tabah untuk hadapi dugaan nie...

Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #202 on: May 20, 2012, 03:06:03 PM »
As salam Lydianajihah... :)

Terima kasih dear..
Alhamdulillah,fieyda juga sntiasa berdoa agar fieyda & suami sihat dan dimudahkan kembali utk TTC semula...Insyaallah, saham syurga itulah yang akan membantu kami kelak di akhirat.. Subhanallah...

As salam Sheilaradzi... :)

Terima kasih dear...
Sama jgk bila fieyda baca kisah sahabat2 yg lain di sini, air mata tu akan menitis jgk..Rase malu tu mmg xde dah bila duk dlm opis ni..Kdg2 curi lap air mata yg mengalir tu..sebak sgt..Tapi apakan daya, semua tu dah ditentukan oleh Allah S.W.T sejak di Luth Mahfuz lagi. Kita harus terimanya dgn redha. Sabar adalah 1 hadiah yg paling bermakna yg kemudian hari akan terpancar sinar kebahagiaan yg Allah akan beri nnt. Insyaallah moga ada pengganti Muhammad Adam Khaleef nnt..Amin...

As salam Ummi Najla... :)

Terima kasih dear...
Hari2 dlm berpantang tu fieyda selalu dengar rancangan "Tanyalah Ustaz". Kebetulan ada 1 hari ustaz tu bercerita tentang kematian anak. Dia berkata, "ibu2 yg kematian anak jgn bersedih, sepatutnya ibu2 ni harus bersyukur sbb anak tu lah yg akan bantu kita nnt di akhirat..anak tu bersih, xde dosa..beruntung ibu2 ni...syurga tmptnya..bukan senang kita nk dpt masuk syurga..tp anak2 ni sgt bertuah.." Kata2 itulah yg fieyda rasakan amat bermakna sekali. Sedih kita di dunia ni sekejap saja, tapi gembira kita di akhirat nnt itulah yg kita nak cari. Ummi Najla dah jaga anak mmg akan lg terasakan bila anak tiada..Mybe sbb fieyda xsempat nk jaga anak, fieyda kuat & redha dgn segala ujian Allah..
Yaaa...anak kita sedang bermain2 di sana..Insyaallah, semoga kita jgk dpt sama2 melahirkan anak2 yg soleh & solehah...Amin....

As salam Mummycda... :)

Itulah kan...dah ada pengalaman ni baru dpt tahu mcm mana keadaan dlm NICU bila tiba 1 saat yg kritikal..
Fieyda mase dlm pantang lg dah dtg period masa hari ke-27..cepatkan...Pastu buat pap smear hari ke-42..fuhhh..mmg ngeri n scary la..tp ok je pastu..hehe..Misi ckp hari tu hari yg cantik utk buat pap smear..ku gagahkan diri jua..baru nak sembuh luka tu, kena jolok plk dgn besi mulut itik tu..huhhh..berdarahlah jgk sikit kt dlm tu misi kata..tp sikit je la..yela luka kita tu kan baru nk sembuh, fresh lagikan..Lepastu, 2bln lebih jgkla fieyda xdtg period. Lebih kurang 80hari xdtg period..Minggu lepas baru dtg period ke-2..Pastu skrg ni fieyda try mkn pil perancang(nordett) tu dulu..saje nk tgk teratur ke x period..Kalau ikutkan mase dlm pantang haritu bila nk masuk 2bln tu misi dh suruh mkn ubat. Misi dah bg ubat pun n dah buat buku perancang pun, tp fieyda xmkn pun..hehe..Saje nk tgk period dtg ok ke x..Lgpun bukan kita bersama lagikan time tu..Skrg dh cuba mkn pil perancang..Insyaallah, lepas period ke-3 ni dtg, baru nk try TTC secara bersungguh2..kih2..Rase scary pun ade kan time nk bersama semula...
Doc kata 6bln dh blh pregnant..Tp takpe lah kita start TTC dari awal, xsemestinya lekat lagikan mase tu..Kalau lekat jgk, tu rezekilah namanya... :D
Kita merancang, Allah jgk yg menentukan segalanya..
Cepat jgk Ida mengandung balik yer..besshhhnyeerr kan..sy nk jgk cpt2 cam Ida..hihi..Tahniah ye...jage kandungan n diri baik2..Insyaallah, semoga kita semua tabah hadapi ujian Allah S.W.T....amin....
« Last Edit: May 20, 2012, 03:13:16 PM by fieyda »





Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #203 on: May 20, 2012, 04:20:20 PM »


As salam Mummycda... :)

Itulah kan...dah ada pengalaman ni baru dpt tahu mcm mana keadaan dlm NICU bila tiba 1 saat yg kritikal..
Fieyda mase dlm pantang lg dah dtg period masa hari ke-27..cepatkan...Pastu buat pap smear hari ke-42..fuhhh..mmg ngeri n scary la..tp ok je pastu..hehe..Misi ckp hari tu hari yg cantik utk buat pap smear..ku gagahkan diri jua..baru nak sembuh luka tu, kena jolok plk dgn besi mulut itik tu..huhhh..berdarahlah jgk sikit kt dlm tu misi kata..tp sikit je la..yela luka kita tu kan baru nk sembuh, fresh lagikan..Lepastu, 2bln lebih jgkla fieyda xdtg period. Lebih kurang 80hari xdtg period..Minggu lepas baru dtg period ke-2..Pastu skrg ni fieyda try mkn pil perancang(nordett) tu dulu..saje nk tgk teratur ke x period..Kalau ikutkan mase dlm pantang haritu bila nk masuk 2bln tu misi dh suruh mkn ubat. Misi dah bg ubat pun n dah buat buku perancang pun, tp fieyda xmkn pun..hehe..Saje nk tgk period dtg ok ke x..Lgpun bukan kita bersama lagikan time tu..Skrg dh cuba mkn pil perancang..Insyaallah, lepas period ke-3 ni dtg, baru nk try TTC secara bersungguh2..kih2..Rase scary pun ade kan time nk bersama semula...
Doc kata 6bln dh blh pregnant..Tp takpe lah kita start TTC dari awal, xsemestinya lekat lagikan mase tu..Kalau lekat jgk, tu rezekilah namanya... :D
Kita merancang, Allah jgk yg menentukan segalanya..
Cepat jgk Ida mengandung balik yer..besshhhnyeerr kan..sy nk jgk cpt2 cam Ida..hihi..Tahniah ye...jage kandungan n diri baik2..Insyaallah, semoga kita semua tabah hadapi ujian Allah S.W.T....amin....

fieyda...hihihi ida dah bersalin la anak kedua...dah besaq pun dekat setahun dah....kali nie gegirl ;D

Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #204 on: May 20, 2012, 04:31:06 PM »
Mummycda..
La yeke..xperasan plk terang2 pic profile kt sebelah tu gambar bby kan ida kan..hik3..
wah gugurl yer..fieyda skrg ni anak sedara je lah jd pengubat rindu kt arwah Adam..
Anak sedara yg 1st tu girl umur dah 1thn 8bln..pastu mamanye baru dpt lg sorang anak..skrg anak dia no.2 tu dh 4bulan lbh girl jgk...Arwah Adam cucu sulung laki..xpelah..Insyaallah moga ade rezeki tuk fieyda lagi lepas ni...AMIN..





Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #205 on: May 20, 2012, 04:44:26 PM »
Mummycda..
La yeke..xperasan plk terang2 pic profile kt sebelah tu gambar bby kan ida kan..hik3..
wah gugurl yer..fieyda skrg ni anak sedara je lah jd pengubat rindu kt arwah Adam..
Anak sedara yg 1st tu girl umur dah 1thn 8bln..pastu mamanye baru dpt lg sorang anak..skrg anak dia no.2 tu dh 4bulan lbh girl jgk...Arwah Adam cucu sulung laki..xpelah..Insyaallah moga ade rezeki tuk fieyda lagi lepas ni...AMIN..


Fieyda ...profile picture tu anak arwah ida...muhammad aqif aiman.... gambar masa baru lahir...:)...anak no 2 girl....Insyaallah nanti ada rezeki utk fieyda yea... :)

Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #206 on: May 20, 2012, 05:45:12 PM »
mummycda...
Oh gambar arwah yer...Insyaallah..amin... :)





Offline sheilaradzi

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1442
  • Suka? +3/-0
  • loves MR & MRS
    • sheila-radzi.blogspot.com
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #207 on: May 21, 2012, 12:27:16 AM »

As salam Sheilaradzi... :)

Terima kasih dear...
Sama jgk bila fieyda baca kisah sahabat2 yg lain di sini, air mata tu akan menitis jgk..Rase malu tu mmg xde dah bila duk dlm opis ni..Kdg2 curi lap air mata yg mengalir tu..sebak sgt..Tapi apakan daya, semua tu dah ditentukan oleh Allah S.W.T sejak di Luth Mahfuz lagi. Kita harus terimanya dgn redha. Sabar adalah 1 hadiah yg paling bermakna yg kemudian hari akan terpancar sinar kebahagiaan yg Allah akan beri nnt. Insyaallah moga ada pengganti Muhammad Adam Khaleef nnt..Amin...



insyaAllah...semoga terus berusaha ye..jgn putus berdoa sebab rezeki datangnya dari Ilahi..

Offline nameen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #208 on: May 29, 2012, 01:50:21 PM »
takziah pd fieda dan keluarga..sy juga telah kehilangan ank yg br dilahirkan pd feb lps..hanya ketabahan seorang ibu yg dpt m'beri kekuatan dgn segala ujian drpd Allah...



Offline asuka

  • Topaz
  • *
  • Posts: 74
  • Suka? +1/-0
  • sayang semuanya
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #209 on: May 29, 2012, 03:22:52 PM »
takziah pada fyda. semoga dapat pengganti. sapa2 pun kalau berada ditempat fyda akan hancur luluh hatinya. 1 je pesan saya, insyaallah masa akan mengubati segala - galanya. macam saya, saya tunggu 4tahun untuk mengandung kali ke 2 lepas arwah anak yang pertama meninggal. sekarang tengah tunggu masa untuk bersalin. selagi tak berada di depan mata, hati memang sentiasa tak tenteram, gelisah sepanjang masa. sekarang dah 37minggu. memang bila masa check up di hospital doktor memang akan ambil berat, tiap2 bulan buat detail scan. setakat ni baby ok.

lepas je habis pantang tiap2 minggu saya lawat pusara anak saya. saya siap bersihkan pusara anak2 yang senasib dengan anak saya tu. dari 11 pusara sekarang ni hampir ada 40 dah. betapa ramainya ahli2 syurga. memang ramai yang bagi semangat pada saya dan salah 1 darinya saya akan ziarah pusaranya supaya saya tau, ramai lagi yang senasib dengan saya.

Offline hsniza chaca

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #210 on: May 29, 2012, 07:04:45 PM »
salam takziah dr sy utk fieyda sekeluarga...hrp tabah menghadapi semua ujianNye...kita adalah antara insan yg bertuah yg dipilih olehNya untuk diuji..berlinang air mata sy bile bc kisah fieyda ni..same2 kita berdoa supaya dpt penggantinye amin....

Offline LadyUnguViolet

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
    • Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start.
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #211 on: May 31, 2012, 02:10:25 PM »
AsSalam mommies2 semua.niesa user baru di RH ingin berkongsi pengalaman melahirkan baby girl,Khaleedah pd 16/5/2012.kes niesa bukan IUD tapi niesa baca dr thread ni ade juga yg mengalami kes seperti niesa n harap mommies2 semua sudi mendengar luahan rasa.biarlah niesa cerita dr awal history pregnancy niesa ye.

niesa kahwin on 8/8/08.few months aftr married,ade timbul semcm rashes di bhgn betis.pergi doc,doc ckp jangkitan kulat.semcm rashes tu muncul dlm 2-3 kali sebulan diikuti joint pain n kaki membengkak.niesa diam ajelah sebb doc pun ckp jangkitan kulat.july 09 niesa pregnant 6 weeks tapi miscarriage.buat d&c di puteri specialist,jb.masa tu sedih sebab baru igt nak hadiahkn hubby good news for 1st anniversarry.january 2010,niesa sakit perut yg amat sgt.rs mcm nak pecah perut ni.cpt2 hubby antr gie klinik.doc wat test niesa pregnant.niesa terkejut sebab baru abis period.tapi doc ckp mcm lain je,better awk gie hospital.sakit perut awk ni mcm ectopic pregnancy.hati ni gembira bila dengar pregnant tapi risau sgt bila doc kate kandungan luar rahim.esok pagi2 gie jumpa doc yg sama wat d&c niesa di puteri specialist.die scan x nmpk ape2 dlm rahim.niesa dah takut sgt.die suh wat blood test n balik.klau ade ape2 die call.lps lunch niesa balik rumah.lps maghrib dpt call dr doc suh dtg admit ke hospital.die confirm niesa ectopic pregnancy.sedihnye dgr doc bg bad news.mlm selasa tu jugak admit hospital.masuk wad org bersalin tgk masing2 dgn baby.sayu je hati ni.khamis ptg doc wat laparoscopy surgery.friday pagi doc wat vsit die inform die terpaksa potong tube sebelah kanan sebab condition tube dah teruk sgt n perut niesa dah penuh darah.menangis2 niesa bila doc beritau mcm tu.Hubby dtg amik nak discharge pun terkejut dgt berita tu.tapi doc tu selamba je ckp ade lagi satu tube.mesti blh pregnant lagi.ujian ALLAH,niesa susah nak lekat.dah ni tinggal satu tube aje.2,3 hari menangis aje kenangkn nasib bdn.alhamdulillah,ramai kwn2 suntik kata2 positif n x kurang juga bg pandangan negatif spt lps ni lg susah lah nak pregnant.terfikir gak klau lah lg satu tube ni rosak jugak.

few months after,semcm rashes tu timbul balik n semakin teruk.hubby trus bw niesa jumpa dermatologist kat puteri specialist.doc nmpk aje,doc tye,"has anyone told u,u had vasculitis?".terpinga2 x tau ape doc ckp.doc tye family ade yg sakit sle x?pernh dgr psl sle x?mase tu prnh dgr sle tp x tau sakit ape.doc ape skin sample skit nak wat skin biopsy utk confirmkan diagnos die.die suruh google psl vasculitis.a week after,doc confirm niesa ade vasculitis.satu kategori dgn sle tapi niesa nye condition still mild.die refer to rheumatologist di HSA.Ya ALLAH,bertimpa2 ujian Kau turunkn pdku.

september 2011,niesa+hubby gie jumpa obgyn di johor specialist nak wat fertility treatment atas nasihat sorg kwn.doc advise wat scan fallopian tube utk make sure left tube ok,xde infection.mase tu last menses cycle 30/8/11.early oct,period x dtg.niesa wat home UPT.result +ve.alhamdulillah.sujud syukur n doa kandungan ok n pjg umur.Hubby balik keje letak UPT kat sink toilet.bila die kuar toilet,tye die,"Nampak tak?".die tye ape maksud 2 line?bile inform ,"Sayang pregnant."Happy sgt tgk muka die.later jumpa doc kat jsh n die kate nasib baik x trus wat tube scan.so,die kate kene monitor betul2 keadaan niesa sbb ade autoimmune disease.niesa wat check up kat gov n private.dkt gov 2 doc,obgyn dan rheumatologist.

naik cuti CNY,niesa gie chk up obgyn di hsi,johor.doc yg chk detect sumthing pd baby.die kata perut baby awk mcm tebal lah.tapi takpe.nanti kita wat detail scan.niesa dah mengalir air mata.die bg next app another 2 weeks.niesa x blh tunggu.13/2/2012,niesa jumpa obgyn di jsh.minta pendapat die.die khabarkan berita buruk.ade 2 kemungkinan.1st,paru2 masuk air,2nd usus termasuk dlm dada.he mention situation yg 2nd serius.baby kene operate after deliver.doc bg 2 option for referral.1st,head of gynae di hsa.tapi sgt susah nak jumpa.maybe amik masa 3-4 minggu.2nd,doc di singapore tp costly.mase tu niesa n hubby x pikir psl duit dah.kami nak baby selamat aje.so,we chose to go to see doc in singapore.16/2/2012,kandungan 23 weeks.niesa+hubby gie singapore jumpa doc utk fetal anomaly scan.doc confirm baby ade birth defect.congenital diaphragmatic hernia.very rare case.nisbah 1:4000.baby yg ade defect ni,risiko pd paru2 x develop.Chance survival 50-50.hancur luluh,remuk hati niesa+hubby.doc beritau klau deliver,baby ok,stabil baru blh wat repair.klau x,condition teruk sgt,right after birth pun baby blh meninggal dunia.bila doc ckp mcm tu,niesa x terkata ape dah.x berhenti-henti menangis for the whole week.duk rumah,menangis aje keja terigtkn nasib bdn n baby.Hubby pun sama sedih+mengalir aje air mata.niesa jumpa balik obgyn di jsh n die tgk report yg doc spore buat.die kate die nak refer kes niesa ke HSA sbb ni bukan expertise die.die usahakn utk niesa jumpa dr j.ravi di hsa.alhamdulillah,ALLAH maha kuasa,Dia permudahkan jln n peluang kami.dpt niesa jumpa dr ravi.dr ravi bagitau niesa worst case scenario.die pujuk niesa beritau good things happens.starting from there,n di bantu nasihat dr seorg doc wanita yg baik di tmn perling,jb niesa+hubby tanamkan sikap positif.yakin baby kami akan survive.setiap org ke mekah kami kirimkan doa kami agar bayi kami sihat,selamat dan pjg umur.niesa jg pemakanan.buat solat hajat.x putus2 berdoa agar bayi kami pjg umur.chk up di hsa niesa pergi seminggu skali.alhamdulillah,bos dan rakan2 di ofis semua memahami.

masuk bulan ke-7,position baby breech.doc kate ade masa lg baby utk pusing.niesa diberi suntikan utk mematangkan paru2 baby.chkup dr 28 ke 36 weeks,position baby masih breech.doc schedule c-sect on 38 weeks utk kuarkn baby.edd niesa on 6/6/12.38 weeks on 23/5/12.doc bagi date admit ward on 20/5/12.rabu,16/5/2012,2.40 pagi.niesa rs nak buang air kecil.masa tu dah duk rumah ayah sbb hubby keje 3.30 pagi.hubby mlm sebelumnya tidur rumah sendiri.niesa bangun aje dr katil,terus air keluar.igtkn dah terkencing.tapi bila air tak henti2 keluar,niesa dah agak ni mesti air ketuban dah pecah.bukak lampu,air dah penuh atas lantai.x henti2 keluar.cpt2 niesa call hubby sebab tau die belum kuar gie keje.after call hubby,niesa ketuk bilik kakak niesa,panggil die.die tgk n bau air tu,die kate ni air ketuban.kau dah nak bersalin dah nih.air berenti jap,niesa thn trus gie toilet.smpai toilet kuar lagi x henti2.tapi xde darah.niesa mandi,beg hospital dah standby,kakak n abg ipar antar gie hsa.hubby dah tunggu kat sana.sepjg perjlnan x putus2 doa pd Allah selamatkn baby n niesa.pjgkn umur kami.smpai hsa dlm 3.15am hubby dah tunggu.sebelum masuk bilik saringan niesa minta maaf pd hubby.suh die wat solat hajat agar semua selamat.pesan pd die klau ape2 jd pd niesa,jg anak baik2.masuk bilik saringan doc chk bukaan dah 3 cm.semua prepare wat emergency c-sect.niesa ditolak ke OT.dibius separuh bdn.dlm fikiran niesa ms tu cuma fikirkan baby aje.doc beritau baby dah kuar,tapi x nangis lagi sebab tali pusat dah terbelit 2 kali kat leher.so,paed mo tgh bag bantuan oksigen.niesa inform doc tu yg baby ade CDH.doc boleh reply balik,"Oh,saya tak sempat baca buku merah awk".geram sgt bila die bg jwpn mcm tu.kes dah lah kritikal.after few minutes baru dgr tangisan baby.lemah sgt tangisan baby.niesa senyum,ucap syukur alhamdulillah pd Yang Esa.mengalir air mata dengar tangisan anak sendiri.niesa selamat lahirkn baby girl pd 16/5/2012 waktu 5.58am seberat 2.6kg.after jahitan,dorg trus tolak niesa kuar OT.x blh tgk baby.tp dah tau baby dah dibawa ke NICU.after few hours dkt ruang luar OT utk panaskan bdn,niesa ditolak ke Labour Room ICU sbb niesa kehilangan darah n dorg tahan di ICU utk observation.few minutes dlm ICU,hubby pun masuk tgk niesa.niesa suh die tye nurse psl baby.nurse inform baby di wad A4,NICU.niesa suh hubby gie tgk baby dulu.bila hubby dtg balik,muka dia sedih sgt.niesa diam,air mata dah mengalir.niesa ckp dgn hubby,"It's ok.tell me."hubby ckp doc paed inform baby sgt kritikal.just hope for the best n miracle.Ya ALLAH.niesa berdoa agar diberi kekuatan dan ketabahan utk mengharungi ujian ALLAH.hubby describe rupa baby.kami menangis-nangis.later dpt call dr NICU minta hubby ke sana.hubby trus rushing ke wad A4.sekembali hubby,rupa die mcm org tak terurus,dgn airmata x henti2 mengalir.die inform niesa yg doc ckp baby xde harapan.so,doc paed minta klau ibu nak tgk,segerakanlah.sister di ICU tarik langsir bg kami suami isteri private moment.ade sorg sister dtg nasihatkn kami n beri kata2 semangat.siap peluk niesa.niesa masa tu hanya igt ALLAH n x henti2 zikir utk kekuatan diri menghadapi realiti anak kami akan pergi.walaupun baru 4 jam lps operation,niesa kuatkan semangat utk bangun n pergi tgk baby.klau ikutkn doc x bagi.niesa ckp niesa ok utk pergi tgk baby.sister tolak wheelchair niesa gi NICU.

Sampai di NICU,doc paed bagi permission pd sister utk tolak niesa masuk dgn wheelchair sbb takut jatuh.at the moment niesa nmpak baby niesa,i fell in love.she was so beautiful n fragile.tube disalurkn ke mulut bagi bantuan pernafasan.niesa nmpk baby struggle utk bernafas.niesa ckp pd baby,"baby,mama dtg ni sayang.it's ok klau baby penat,baby rest k.ALLAH dah perkenankan doa kita utk berjumpa."niesa menangis tgk keadaan baby mcm tu.x sanggup rsnya tgk baby berjuang utk hidup dlm kesakitan.niesa dan suami berdoa agar baby kami dikurangkan kesakitannya dan dipjgkn umur.tinggi harapan kami agar baby dipjgkn umur oleh ALLAH.the rest of the day niesa spent time resting kat ICU.ptg dlm kul 4 baru masuk wad biasa.Hubby sentiasa update baby's progress.at one time doc mention baby stabil.niesa n hubby bersyukur sgt pd ALLAH.ptg Hubby tolak niesa ke NICU utk tgk baby semula.that time kami tgk bacaan oksigen n heart rate ok tapi bila ditanyakn pd nurse,die kate x ok.nurse x bagi kami usik kaki,tangan baby takut bila baby respon heart rate nye akn naik.ape yg kami blh buat hanya memandang anak kami dan memanjatkn doa agar dipermudahkan semuanya oleh ALLAH SWT.Family members n friends ade dtg melawat n tgk baby dari cermin luar NICU.niesa minta semua org berdoa agar baby selamat n pjg umur.itulah kali terakhir niesa tgk baby sebelum ALLAH mengambilnya.sebelum maghrib hubby balik rumah,mandi dan bersiap2.hubby pun x sedap hati nak balik rumah lama2 tinggalkan niesa n baby.mlm hubby kembali semula ke hospital trus tgk baby.dlm kul 10 mlm hubby dtg wad.hubby inform dia redha kalau ALLAH nak baby semula.dia berdoa klau ALLAH nak amik nyawa baby,segerakanlah kerana die x sanggup tgk baby trus dlm kesakitan.hubby minta niesa pun redha lepaskn baby sebab doc dah inform baby sgt kritikal.niesa menangis2 beritau hubby sampai hati hubby doa mcm tu.hubby pujuk niesa.redha n pasrah atas ape jua yg akan terjadi.10.29 mlm.hubby receive call dari NICU minta segera dtg.baby sgt tenat.menggeletar tubuh ni menahan kesedihan dan ketakutan kehilangan anak.hubby tolak wheelchair selaju yg mungkin.Maha Suci ALLAH.smpai saja kami di NICU,baby dah tak bernyawa.doc n sister sedang mencabut segala alat bantuan n tube dr baby.anak kami,arwah Khaleedah pergi menghadap Ilahi pada 16 May 2012 waktu 10.30 mlm.kami terlambat 3 minit.ALLAH Maha Kuasa.Dia x mahu kami melihat arwah Khaleedah di saat Izrail mencabut nyawanya.kami diberi masa utk bersama arwah Khaleedah.memegang dan memeluknya.niesa belek arwah.dari atas sampi bwh.dari rambut hingga ke kuku kaki.x putus2 ciuman diberi.sister di NICU memberi kata2 semangat.selepas tenang barulah kami keluar n hubby call family untuk inform.family dtg n dibenarkn masuk ke NICU utk melihat jenazah.mlm itu jenazah dibawa ke rumah mayat utk diuruskn oleh pihak hospital.kembali ke wad,mmg x blh tido.sayu n sedih dgr tangisan baby.rasa x percaya arwah Khaleedah telah pergi meninggalkn kami.niesa x berkesempatan nak memegang arwah di saat arwah masih bernyawa.pagi khamis,17 may 2012,arwah Khaleedah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kebun Teh bersebelahan pusara nendanya.majlis tahlil diadakan pd petangnya.

Hari ini,genap 16 hari arwah Khaleedah pergi meninggalkan kami.niesa dan hubby masih lagi menyesuaikan diri atas kehilangan anak pertama kami.walaupun akan smpai masa utk kami 'tutup buku' dan meneruskan kehidupan kami,kami akan tetap menyayangi dan merindui arwah Khaleedah.niesa percaya dan yakin dgn janji ALLAH ada hikmah di sebalik ujian yang ditimpakan ALLAH kepada kami.

Baby Khaleedah,mama dan papa sgt merindui mu sayang.semoga mama dan papa mendapat syafaat dari doa Khaleedah agar kita dipertemukan di pintu syurga sayang.
Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start. High quality & affordable branded cloth diapers, baby carriers and diaper bags. Authorized Retailer for world famous brands.

https://www.facebook.com/malayan.mama/info?tab=page_info

http://www.malayanmama.com.my/

Offline lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2201
  • Suka? +15/-0
Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #212 on: May 31, 2012, 02:30:03 PM »
salam niesa..
insyaAllah.. arwah menunggu niesa dan suami di syurga.
permudahkanlah jalan di dunia semoga dapat bertemu di akhirat.

Offline Pengedar Jamu Susuk Dara Mami Syma

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3491
  • Suka? +6/-0
  • Ingin kebahagian suami isteri kekal terjamin?PM <3
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #213 on: May 31, 2012, 03:04:26 PM »
Niesa : syma menangis baca kisah awak. Seolah2 mengingatkan kembali pada saat syma melahirkan awatif..Ya Allah..kuatkanlah aku.. kuatkanlah Kami Ya Allah...



Ya Allah, Jika rezeki ini adalah PINJAMANMU..Maka pinjamkanlah aku DIDUNIAMU

Offline LadyUnguViolet

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
    • Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start.
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #214 on: May 31, 2012, 05:20:57 PM »
Najihah:WaSalam.insyaALLAH.skrg kami tak putus2 kirimkan doa utk puteri kami yg bahagia di sana.
doa kami agar dipertemukan semula,insyaALLAH di akhirat nanti

Syma:kisah sahabat2 di sini pun sebak bila niesa baca.air mata mengalir laju je.smpi hari ni niesa x dpt lupa satu pun details yg terjadi hari niesa bersalin tu.insyaALLAH,kita semua diberi kekuatan dan ketabahan oleh yg Maha Esa.
Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start. High quality & affordable branded cloth diapers, baby carriers and diaper bags. Authorized Retailer for world famous brands.

https://www.facebook.com/malayan.mama/info?tab=page_info

http://www.malayanmama.com.my/

Offline lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2201
  • Suka? +15/-0
Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #215 on: May 31, 2012, 05:26:25 PM »
insyaAllah.. sekarang perlu risaukan diri pula kan..
anak sudah tetap kedudukannya di sisi Allah.
*kata2 untuk diri sendiri juga ni.

Offline nameen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #216 on: June 03, 2012, 07:43:45 AM »
Salam Niesa...

Menangis saya mbaca cerita awak..semoga awak tabah akan semua ujian dr Allah..Bila bc cerita awak,sy t'igt balik akn pengalaman sy...2 Jun 2012 genap lah 100 hari pemergian Iman...sesungguhnya,ada hikmah di sebalik ujian yang diberi olehNya...Al-Fatihah untk si kecil bidadari2 syurga kita & allah memcucuri rahmat ke atas roh mereka..



Offline LadyUnguViolet

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
    • Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start.
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #217 on: June 03, 2012, 10:18:37 AM »
insyaAllah.. sekarang perlu risaukan diri pula kan..
anak sudah tetap kedudukannya di sisi Allah.
*kata2 untuk diri sendiri juga ni.

betul tu najihah.
kite ni perlu perbetulkan diri dan kukuhkan keimanan lagi.
Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start. High quality & affordable branded cloth diapers, baby carriers and diaper bags. Authorized Retailer for world famous brands.

https://www.facebook.com/malayan.mama/info?tab=page_info

http://www.malayanmama.com.my/

Offline LadyUnguViolet

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
    • Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start.
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #218 on: June 03, 2012, 10:38:07 AM »
WaSalam nameen.niesa juga doakn mommies yg mengalami pengalaman serupa niesa juga diberi kekuatan dan ketabahan.semoga kita semua redha dgn ujian ALLAH SWT ini.niesa tgh dlm pantang nie setiap masa terigt ape yg trjadi hari tu.cuma doa dah ayat-ayat suci jd hadiah utk anak2 kecil kita.klau rasa sedih n rindu tu dtg,mengalir gak air mata tapi cpt2 zikir tenangkn hati.

ade hikmah di sebalik ujian tu mmg ayat2 penyedap hati oleh hubby dan diri sendiri.
Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start. High quality & affordable branded cloth diapers, baby carriers and diaper bags. Authorized Retailer for world famous brands.

https://www.facebook.com/malayan.mama/info?tab=page_info

http://www.malayanmama.com.my/

Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #219 on: June 06, 2012, 04:41:59 PM »
As salam mommies...
jarang dah bukak RH ni..tp harini bukak ade crite baru dari kwn2 yg senasib dengan sy...

Niesa_chomel...
Bila fieyda baca kisah niesa, teringat kembali pengalaman fida masa melahirkan anak fida Muhammad Adam Khaleef...niesa berpeluang utk memegang n memeluk ank ketika masih hidup...tp fida x...anak fida merenung mata fida sedalam2nya..itulah tandanya yg dia kali terakhir melihat ibunya pada ketika itu..besar ujianNYA untuk kita ni....yakinlah padaNYA yang Allah itu sebenarnya mahu memberikan yg terbaik utk kita...yaaa...mmg Allah dah berikan yg terbaik tuk kita skrg ni..mmg xnmpk apa nikmatnya di dunia skrg ni...tp di akhirat nanti,kita ni lah org2 yg beruntung...amat beruntung sekali...anak kita tu lah yg akan bantu kita di akhirat...Anak kita sdg mendoakan yg terbaik utk kita agar ibu bapanya dapat bersama2nya di akhirat kelak...

nameen,
anak meninggal sbb apa ya...moga kita sntiasa di berikan kekuatan oleh Allah S.W.T...

asuka,
boleh fieyda tahu ank meninggal semasa dlm perut yer...
fieyda & suami pun slalu melawat pusara anak...dengan cara tu dpt la mghilangkan rasa rindu di hati ni...doa n ayat2 suci Al-Quran tak pernah tinggal untuk disedekahkan kepada anak...moga Allah dapat sampaikan pahala bacaan2 suci itu kpda arwah anak2 kita....

hsniza chaca,
Terima kasih byk2....moga kita dapat penggantinya nnt.....Insyaallah....





Offline yana~alisya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 345
  • Suka? +3/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #220 on: June 06, 2012, 11:10:30 PM »
Salam,lama tak jengah RH.Banyak cerita baru yang saya ketinggalan.Takziah buat sahabat-sahabat yg kehilangan zuriat tersayang.Allah sayangkan anak-anak kita.Allah juga kasihkan kita,sebab tu kita diuji begini.

Jun ni,genap setahun pemergian cinta hati kedua saya.Meskipun Allah berikan penggantinya pada saya,namun kasih,rindu dan ingatan saya padanya tak pernah berkurang walau sedikitpun.Hanya doa yg mampu saya panjatkan agar puteri syurga saya berbahagia di SANA.

Pada kawan2 yg sedang berusaha utk ttc,lapangkan hati dan banyakkan doa agar ada pengganti buat kalian.
:: my life, my love, my princess & my little angel ::
http://sitihawabidadarisyurga.blogspot.com/

Offline Kedan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
  • I'm trying my best
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #221 on: June 07, 2012, 01:23:30 AM »
Ingin saya berkongsi kisah di sini bersama2 teman semua...
Due tuk bersalin ikutkan pada 27 feb 2012...tapi tanda2 awal dah ada seperti keluar lendir sudah 5hari...n kebetulan hari yg ke5 tu br kuar lendir ngan darah..haritu 22/2/2012..kebetulan kne g checkup kt Klinik haritu..sy bgtau terusla kt misi tanda2 yg dh ada tu..misi tanya "nape xpegi spital lg? sy jwb,"perut xsakit lg"..jd misi tu kata,xpela lepas mkn tghari nnt pegila hospital trus..jd balikla sy lepas g klinik tu n sempat lg beli buah mempelam..si kecil teringin kot..hehe..
Sampai di rumah masak2 dlu,n mkn tghari ngn suami, bila smua dh selesai n kelengkapan tuk di bawa ke hospital pun dah siap,kami suami isteri pergi la ke hospital kulim lbh kurang dlm stgh jam gitu dr umah kami..padahal hospital terdekat ade,biasela hospital dkt kg..saje nk g yg jauh sikit,sbb ada doc pakar smua klu jd ape2..Suami sempat berhenti di pam minyak Caltex tuk beli aiskrim wall yg dh lame sy idamkan..hehe..dia kata nnt klu dlm pntang dh xblh mkn dh...
Setibanya di hospital lbh kurang dlm pukul 2.30ptg, kami terus daftar..n bila buat VE smue tu bukaan baru 1cm..jd sy trus di tahan di wad haritu jgk...Duduk la sy dlm wad tu tanpa xde sakit perut apepun..suami setia menemani...tiba mlm plk lebih kurang pukul 9.30mlm sudah mula rasa sakit sikit kt pinggang..mak call,mak kata tu tanda2 nk bersalin la tu..mmg tepatla kami pergi hospital haritu...rupanya2 mlm tu mmg rasa sakit nk bersalin dh..dlm pukul 12mlm tu,sakit bertambah2 lg..misi suruh check VE di bilik ruangan khas..check2 bukaan 3cm doc cina laki plk tu yg wt VE..malu sih..dia tanya anak sulungkan??sy jawab yaa..dia kata bukaan 3cm,xpela sy letak dlu 2cm coz anak sulung slalunya lmbt skit nk bersalin..Pastu blekla sy duduk kt katil plk..nk tido mmg xleh lelap mata la..sakit menangkap perut yg teramat sgt..tahan je..dalam pukul 2pg hari khamis 23/2/2012,sakit cntraction mmg kerap giler,tertuduk atas katil sorg2..kawan sebelah pun sakit jgk..dua2 mengerang2 sakit sndrian..misi dtg tgk sy terduduk,dia ckp "sakit lg?" sy ckp "a'ah"..jd dia sruh check VE skali lg...Mse tu lbh kurang pkul 2pg.
Kali ni doc pmpuan India plk yg check..hehe..skali dia check dia kata "haa dah boleh masuk laboor room"..pastu dia tanya "tadi dah masuk ubat berak ke?" sy jawab "belum.." Jadi,terus dia masukkan ubt ke dlm bontot,apelagi serta merta sy rasa nk terberak..terus berlari anak ke katil. Ambil tuala dulu n trus masuk toilet..mse tu sy rasa agak lama sy dlm toilet tu membuang t**k dgn perut yg sdg cntraction kerap yg amat sgt, rasa xlawas lg perut mse tu...tiba2 dengar suara misi panggil nama sy "fida,buat ape lama sgt dlm tu, takut terberanak plk nnt dlm tu"..Jadi, alhamdulillah rasa lega sikit mse tu n trus sy mandi2 koboi gitu..dah siap smua pakai baju n bwk brg2 baby,terus sy disorongkan naik kerusi roda oleh misi tuk ke LR..mse tu lbh kurang pkul 2lbh kot. Difahamkan sy org yg ke3 yg masuk LR mse tu..bila dah pasang alat CTG smua,doc mula check sy n bby..mmg kerap cntraction..sakitnya Allahuakbar xdpt digambarkan..rasa mcm kena kejutan elektrik tu kt pinggang..tp sy tabah jua harunginya..doc mula buat VE lg, bukaan sudah 6cm n mse tu la doc pecahkan air ketuban..doc sruh duduk mengiring..n dia main pusat sy,mybe tuk bg bukaan cepat kot..sakit cntraction mase tu hnya tuhan sj yg tahu..sy malas nk jerit2, nnt doc marah plk bising2 pg2 buta tu..doc kata ntah2 awak dlu yg beranak ni..sbb bukaan sy agak cepat la jgk mse tu..sy org ke3 yg masuk LR..mmg betulla kata doc tu.. tiba satu masa, doc buat VE lagi, n kali ni check,doc kata "dah full"..so kelam kabut dorg siapkan kelengkapan smua...kaki sy digantungkan di dua tiang tu..mmg rmai la doc mse tu yg berkerumun d katil sy mse tu,mybe sbb anak 1st kot..tu yg dorg bg semangat tu..bagus betul..dlm 5 6 org gakla yg ada dlm tu..so doc sruh sy push bila tiba masa sakit...mula2 agak failed la nk push,yela bru anak 1st xtau lg cara cmna nk push kan..tiba 1 masa doc kata "pegang kt kemaluan ni,kepala anak dh ada kt sni.." sy pun pegang la..mmg terasa kepala yg dh keluar sikit,terasa rambut bbyku..doc kata kesian bby lama kt situ,jd push lg doc kata..sy rasa kesian kt anak mase tu..Jd, mse tu bru teringat, pesan misi2 di tempat sy "bila nafas dh habis,curi nafas balik",ayt tu la tiba2 sy ingat di samping xlupa baca doa LAILAHAILLA ANTA tu...dgn lapangkan punggung maksudnya biarkan punggung kita relaks,sy tarik nafas pnjang2 n push sekuat2nya tnpa mengeluarkan suara..n mse tu la terasa seperti ada benda kuar perlahan2..mcm nk terkeluar usus pun ade(padahal bby yg nk kuarkan..)..sy trus teran lg..n mse tula doc gunting kt kita punya tu tuk mudahkan bby kuar,mse tu rase sakit kne gnting xrase dah..sakit cntaction tu lg kuat...lepastu, kuarlah bayi sy..sy pun ucap ALHAMDULILLAH..doc puji sy,dia kata bagus ucap alhamdulillah..Lepas anak kuar,sy xtgk lg dia mse tu..lepas doc lap2 bby,bru dia tunjuk jntina bby kt sy..mmg sblm ni sy xtau pun ape jntina bby sy,coz sblm ni scan mmg xnmpk jntinanya..so doc angkat bby n tunjuk "bird' dia kt sy..doc sruh sy ckp bby apa..so,sy ckp la baby boy..mybe doc takut sy lali kot mse tu..mmg lega teramat sgt bila bby dh kuar..mengalir air mata sikit mase tu..
Pastu brula doc bgtau anak sy dh terberak dlm perut n dia dh termakan sikit najis dia..tp bukan najis lama,najis baru lg...sy pun ok la,sy  mcm anggap benda tu normal la kot..jd lepas doc timbang n ambik ukuran anak smua,barulah doc dtg bersama2 anak sy tu..dia suruh sy cium bby sy tu dlu coz dia kata baby nk kena di bawa ke wad ni sbb p'nafasan dia xbrapa stabil..doc pegang baby n tnjukkan kt sy...Ya Allah comelnya anugerah Allah yg xternilai tu..sgt tembam ngn rambutnya yg lebat..Anak sy mse tu merenung mata saya xberkelip...sgt menusuk kalbu pandangannya..sy pun melihat wajahnya tu dgn pnuh rasa sayu,xtau mengapa...(bila dh lama2 ni,bru sy mngerti mengapa sy lihat wjh bayi sy sayu je,n mengapa ank sy tu memandang sy tanpa bekerlip matanya rupanya tu kali pertama n terakhir sy melihatnya ketika arwah masih hidup).Bila dh tgk wjh anak sy mse tu,sy pun trus cium pipi kiri ank sy,sekejap je xsmpai 1minit..n doc bwk bby msuk wad..
Mse tu bermula la proses jahit mnjahit...so,dh selesai jahit smua igt dah ok,doc kocak2 perut,tgk2 darah masih kuar lg..bila check di bahagian dlm rupanya ada luka skit kt bhgn dkt ngn servik kot..mula la dorg bukak sy punya tu dgn besi khas tuk bukak bukaan..apelg dorg pun jahit lg...terketar2 kaki sy mse tu cm kne pakinson..hehe..so dh selesai jahit smua,sy kne di pasangkan tiub urine kt alat sulit sy tu,so nk gerak agak sukar sikit la..Lepastu bru mesej hubby bgtau dh slmt smua n call mak..
Suami x dbenarkan masuk ke wad knk2 lg mse tu coz dorg cm kelam kabut skit la..Doc ade bgtau jgk kt suami mse tu pernafasan anak xbrape stabil. Sy melahirkan anak sy tu tepat jam 3.54pg hari Khamis 23/2/2012..Nama diberi Muhammad Adam Khaleef..
So,bila dh siap smua jahit,sy disorong masuk ke wad..misi ada ckp,lepasni bg bby menyusu yer..sy tggu2 tp xde pun dorg bg bby..Paginya suami dtg mnjenguk n sy druh dia blek dlu tuk tanam uri..sblm ni, suami pun xblek umah,dia tido dlm kete je mse mlm tu..smpailah siangnya tu,sy rase ngntuk sgt2 yela seharian xtido kan..so tido la dlu..bila jaga sy tnya la misi "mne anak sy"..misi kata 'sy xtau tu kne tnya bahagian sana(wad kanak2 tu)..sy pun cm terpinga2 je..tgk anak org lain bg nyusu best je..rindu sgt kt anak mse tu..dahla xblh jalan mse tu,yela tiub tu ade kt alat sulit kitakan..suami janji waktu rehat dia nk dtg..so bila smpai masanya sy tggu2,dia xsmpai2 lg..sy mesej dia..dia kata kejap nk dtg dh..tggu punya tggu waktu melawat dh hbis..rasa cm nk nangis n marah pun ade..yela kata nk dtg kan..bby pun xnmpk2 rupa cmne lg..bila sy tnya suami ada d mana,barula dia ckp yg dia xcident...Allahuakbar!!! Keta teruk dia kata,mmg xblh gerak langsung.tp dia xde ape2..Alhamdulillah..xcident kt kg dia jgk,ade budak bwk moto laju lnggar dia..tu lah,kat situ dh nmpak Allah nk ambik salah sorang dari kami, samada anak or hubby...hmm..so dia pun buat report polis dlu,tu yg lambat..dia mintak maaf kt sy..brula sy rasa ok skit..dah siap wt report nnt bru dia smpai katanya..Waktu melawat ptg plk mnjelma,family dtg melawat,mse tu abah sy ada tny xkan dorg xbgtau apa2 kot pasal anak..sy ckp xde bgtau apepun..mak sy mintak kt misi sruh abah sy azankan anak pun xblh,sbb dorg ckp bapa je blh masuk..xpela..bila dorg dh blek,dudukla sy sorang2 semula..suami smpai hospital wktu mgrib..dia solat dlu,n bru jmpa sy..sy sruh dia pegi tgk anak n azankan dlu..mse dia masuk wad kanak2 tu,igtkan anak duduk kt tempat biasa,rupa2nya dlm NICU..
Anak dipasang wayar di hidungnye..sy xtau mcmne keadaannye mse tu..jd suami hanya azan anak di inkubator tu je..xblh angkatpun..mse tu doc bgtau result xray..doc kata ada kuman kt paru2 anak..doc kata tu yg p'nafasan dia xbape stabil...so,xpela..ingt ok la..
Esoknya, hari JUMAAT 24/2/2012..baru tiub kncing sy tu blh dikeluarkan..rase lega dpt jln n mandi..hubby mesej tnye nk air kopi x..sy ckp blh jgk..jd dia hantar dlu air kopi kt sy..dh minum skit tu,sy sruh suami tgk anak dlu mcmne..coz xde dgr brita lg pasal anak..jd suami pegila wad knk2 tu..bila smpai sne suami tgk pernafasan ank mcm lemah,xmcm smlm berombak2je..harini lemah..suami pegang dahi masih panas..jd dia pnggil misi sruh tgk anak msa tu..jd misi pun goyang2kan badan anak..xder respons..misi jentik2 3kali kt tapak kaki,baru ade 1 pergerakan(tgn anak naik bergerak sikit)..suami pun lega mase tu ingatkan ok..(mgkin mse tu arwah baru hembuskan nafas terakhir agaknye)..mase tu misi sruh suami kuar dlu dr bilik NICU tu..mase tula misi ke stuff nurse ntah sy pun xtau,dia call smua pakar knk2 yg ada..suami duduk kt kerusi luar mula rasa cam xsedap ati..trus dia dtg dkt sy..Bergenang air mata dia..sy tanya kenapa..dia ckp doa byk2,anak dlm kritikal..Allahuakbar,mase tu baru sy rase xsedap ati pula..suami ambik buku yassin nk bce kt surau..sy pun mula bce yassin tuk ank..Bru bpe minit suami kuar dr wad,sy dpt 1 call dr wad kanak2 sruh suami dtg ke wad t'sebut skrg..
sy pun kol suami,bgtau dia..n xlama lepas tu suami dtg balik dkt sy mintak kerusi roda kt misi kt situ tuk bawa sy ke nicu t'sebut..mmg laju dia sorong sy mase tu..setibanya d nicu,Allahuakbar sy lihat rmai pakar mengelilingi anak sy,n ade sorg doc tgh wt cpr..bila dh tgk tu suami tolak sy tuk duduk kt kerusi luar..mse tu kmi bace yassin same2 n sempat telefon mak abah n sedara yg lain bgtau anak dlm kritikal,suruh dorg doakan tuk anak..Dtg seorg doc pkar pmpuan India ceritakan keadaan ank kpd kami..Dia bgtau pukul 9.30pg haritu anak kami mmg sgt2 aktif,mmg ank kmi dah blh balik 2 3hari lg klu xde ape2..tp tiba2 dlm pukul 10.10pg jumaat tu doc tu dpt 1 pggilan kata ade kecemasan kt nicu..so dia pun trus naik ke nicu..dia ckp dia pun mcm terkejut tiba2 pernafasan ank turun mendadak..dorg dah cuba wt cpr dlm stgh jam..tp xde respons..doc kata kami akan cuba lg 15mnt lg..mmg ni la bntuan pernafasan yg plg lama dorg wt doc tu kata..Doc bgtau hasil result ke2 bgtau paru2 anak mcm dh mengembang..b'beza byk dr smlm..n mcm ade lubang sikit..myb kuman tu dh merebak teruk..Allahuakbar..mse tu baru sy rase sperti terawang2..mcm dlm mimpi..doc kata selalunya klu mcmni,mmg sukar utk selamatkan dh..Kami redha atas segalanya jika kemungkinan anak kami meninggal..doc pun bercerita lg la mcm2..pastu dia masuk balik dlm bilik nicu..elok dlm 15mnt pastu doc dtg blek kt kami dgn menggeleng2kan kepalanya...Subhanallah..anak kami telah tiada..mengalir air mata kami berdua..suami tolak sy masuk ke bilik nicu..doc mintak baju bby tuk dipakaikan ke bdnnya..Dlm tu hanya pakai pampers je..sungguh comel arwah dgn baju yg dbelinya oleh abahnya tu..beratnya pun 3.1kg..sempurna sifatnya..itulah kali ke2 sy melihatnya.tp mase tu Adam sudah meninggal..sy memeluk n memangku Adam smbil air mata berjujuran jatuh..doc memegang bahu sy tnda rasa simpati n menyuruh sabar..yelakan anak sulung kita..sape yg xsedih...smntara menunggu keluarga smpai,kami bergilir memangku anak smbil baca yasin..Bila family tiba d sna,mereka jgk seakan xpercaya anak kami dh tiada...Allah lebih sygkan Muhammad Adam Khaleef...
Doc ade jgk mintak untuk ambik air tulang anak tuk buat post moterm..tp kami xmau..biarlah dia meninggal dgn tenang..Bila segalanya telah selesai,sy pun kemas2 beg n kami pun bwk anak tuk pulang dikebumikan..rmai kwn2 yg hadir n sedara mara jgk..mak n abah mntua jgk ada d hospital mse tu..Jadi kami call pak sedara tuk siapkan segala kelengkapan tuk pengkebumiaan anak..mse tu org sibuk solat jumaat, kami plk di hospital menguruskan anak tuk d bawa pulang...sebelum pergi ke rumah pak sedara,kami sempat singgah di rumah mak dlu,sbb jiran2 mak rmai dh yg tunggu utk tgk arwah anak. Setibanya d rumah anak d letakkan di atas tilam baby (mak tempah khas tuk Adam n baru je basuh smlm tuk Adam tido atasnye)..rupanya Adam dpt jgk rase tido kt tilam tu,tp nyawanya dah tiada..jiran2 yg dtg kt umah rmai ckp "besarnya anak..rambut lebat..plg xtahan yg ckp hidungnya mancung..mmg mancung sungguh hidung Adam..xmcm ibu n abahnya..msti kenan mat saleh yg jumpe kt pulau pangkor ritu gamaknye..hehe..dlm 20minit kt umh mak,kmi bwk arwah pegi kt umah pak sedara plk dlm lbh kurang 15mnt dr umah kami..smpainya d sna, Adam diletakkan dlm bilik..sy duduk d sampingnya..perut masih kosong xterisi apa2 lgpun..xlalu nk mkn dh waktu tu..mak sedara susah pyh gorengkan ikan masin..mknla sy lapik perut..terasa sedap sekali..mse tu Adam dimandikan oleh tokwannya..selesai mandi Adam disembahyangkan..n selepas itu terus d kebumikan..sy xdpt pegi ke kubur lg mse tu..selesai kebumi,ptg tu balikla kami semula ke rumah mak..sunyi sepi je...tiba mlm tu sy terjaga dr tido..terdengar suara anak sedara(anak kakak yg baru habis pantang jgk),terus sy menangis teresak2 teringatkn Adam..suami memujuk..sedihnya mase tu hanya Allah saja yg tau..ku kuatkan semangat juga..esoknya subuh tu sy cuba perah susu..Ya Allah betapa byknya susuku..mencurah2 sma seperti air mata ku yg mncurah2 ketika itu..suami juga menangis melihat keadaanku..dialah yg meredakan ku mmberi kata2 semangat kpd sy..rasa sedih kerana xdpt bg Adam minum susu wlau setitik susu pun..berpantanglah sy tnpa ada anak d sisi..tiba plk bengkak susu,suami la yg pegi ambik ubt tuk stopkan susu(doc sruh)..tp sy gune jgk kobis tuk redakan bengkak tu..misi2 dtg melawat hari2 tuk check sy..rmai misi yg ckp fida kuat...xmcm org lain...bila dorg dgr kisah sy,dorg plk yg menangis..dorg xtau mmg nmpk fida kuat dr luaran..tp dalaman hnya Allah shja yg tau..fida byk mengadu pd Allah..menangis di sejadah...Alhamdulillah Allah byk beri kekuatan kt fida..Seminggu selepas tu kami d suruh dtg ke hospital kulim tuk sesi kaunseling..mse tu kami jumpe semula ngn doc pakar India tu..dia bgtau maklumat anak mcm mana...doc kata hasil sampel darah yg dorg amek smuanya xde apa2 masalah...cuma tu jela kuman kt paru2 dia tu akibat tertelan air ketuban tu..doc kata anak kena sikit je kuman tu,ade org yg anaknya lg teruk pun blh baik..tp tula dia yg India pun tahu,dia ckp tu smuanya kuasa TUHAN..dia kata klu nk tau apa sebenarnya punca kematian dia,kena buat bedah siasat la..hmm..xpayahla smua tu,menyiksakan lg je nnt..kami redha..n doc bgtau lepas ni tuk kndungan ke2 mmg dh ada pakar tuk kami...yela,dah ada kematian anak kan...doc tu ckp try your best tuk kndungan ke2..6bln keatas dh blh tuk prgnt dh coz sy bersalin normal...Haritu jgk kami buat surat beranak Adam n surat kematiannya..Ada la kenangan kami nnt tuk kami tunjukkan surat beranaknya itu buat adik2nya nnt..Insyaallah...Gambarnya pun ada 4keping ja dlm hp ni tuk simpan sebagai kenangan apabila merinduinya (gambar ketika dia sudah meninggal memakai baju semasa d wad NICU)..Skrg sudah 3bulan Adam pergi meninggalkan kami...kami selalu melawat pusaranya...Batu nisan jgk dah di tanam...Mmg terasa rugi sedikit di dunia,tp d akhirat kelak,kita yg mengalami ujian sebeginilah insan yg paling beruntung..Anak2 kitalah yg akan berlari2 kt kita tuk jemput ibu bapanya duduk di syurga bersamanya...Allahuakbar!! rmai2 kwn2 yg bersalin skrg,bila sy dtg ziarah dorg,terasa jgk sedih mse tu..xpela..kita kne kuat...yakin padaNYA..Sesungguhnya Allah akan bg yg terbaik tuk kita..Kita insan terpilih kerana Dia sayang n rindukan kita..Dia nk nyatakan rasa rindu n sayangNYA itu kat kita melalui ujian2 yg diutuskan kpd malaikat Jibril utk kita..Dia nk sekali mendengar suara merayu2 kita padaNYA..Sbb tulah Dia timpakan pelbagai ujian tuk hambaNYA..Kitalah salah satunya...
Kita harus bersyukur kerana anak kita dh di tempatkan di syurga Allah bulat2...Ank kita tulah yg akan beri syafaat tuk kita di akhirat kelak...Sangat bertuah kita...
Walaupun anak ibu xsakit seteruk mana,ibu tahu Allah tu sgt sygkan syg..dia bg jgk syg tgk ibu..Renungan Adam kali pertama xakan ibu lupakan smpai bila2..Ibu dan abah sntiasa doakan n sampaikan salam rindu ibu dan abah tuk syg melalui bacaan ayat2 suci AL-QURAN...Insyaallah ibu yakin,ada rezeki tuk ibu n abah lepas ni dgn kehadiran cahayamata yg soleh &solehah, adik kpda Muhammad Adam Khaleef nnt..
Sekarang ni,dah 2kali period dtg...Insyaallah sekali lg period,igt nak cuba lg tuk next pregnt... :)
Harap2 ada rezeki anak lg selepas ini....Insyaallah...Kawan2 di sini jgn sedih ye..kita beruntung sbb kita dpt lahirkan ahli SYURGA ALLAH...Allahuakbar!!Itulah kata2 semangat tuk diriku & suami..setiap kali tido,baju arwah yg arwah pakai mse di hospital sntiasa ada di sisi..sntiasa di dakap ketika tido..Bila terbangun tgh mlm teringtkan dirinya,ku sedekahkan Al-fatihah untuknya..moga dia bahagia di sana bersama teman2nya...
Sayang sgt dkt Muhammad Adam Khaleef....
Doakan ibu & abah agar kita dpt berjumpa di syurga Allah kelak ya sayang...
AL-FATIHAH utk Muhammad Adam Khaleef Bin Mohamad Rosli...
Anak ibu & abah yang amat disayangi....

Takziah Fida...menangis sy baca post ni. Sy tgh mengandung anak ke-2 baru je 4bulan. sy mmg tak brsedia nak pregnant ni. Selalu salahkan masa...sebab eco tak stabil sgt.  :'( Thanks lagi... ini amat menginsafkan. sy syukur dgn kandungan ni dan sy doakan fida dikurniakan anak yg sihat kali ke-2 nanti k... hugss :-*

Offline Kedan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
  • I'm trying my best
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #222 on: June 07, 2012, 01:44:24 AM »
Salam nieysa
 
Takziah dan sy doakan Allah berikan kekuatan utk nieysa. Sedih sgt2 sy baca post2 kat dalam thread ni... :'( . w'pun benda mcm ni tak pernah terjadi kat sy. Tp ini membuatkan sy lebih bersyukur dgn keadaan sy sekarang ni... hugss and kisses utk nieysa...

Offline nameen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #223 on: June 07, 2012, 01:50:17 PM »
WaSalam nameen.niesa juga doakn mommies yg mengalami pengalaman serupa niesa juga diberi kekuatan dan ketabahan.semoga kita semua redha dgn ujian ALLAH SWT ini.niesa tgh dlm pantang nie setiap masa terigt ape yg trjadi hari tu.cuma doa dah ayat-ayat suci jd hadiah utk anak2 kecil kita.klau rasa sedih n rindu tu dtg,mengalir gak air mata tapi cpt2 zikir tenangkn hati.

ade hikmah di sebalik ujian tu mmg ayat2 penyedap hati oleh hubby dan diri sendiri.
As salam mommies...
jarang dah bukak RH ni..tp harini bukak ade crite baru dari kwn2 yg senasib dengan sy...

Niesa_chomel...
Bila fieyda baca kisah niesa, teringat kembali pengalaman fida masa melahirkan anak fida Muhammad Adam Khaleef...niesa berpeluang utk memegang n memeluk ank ketika masih hidup...tp fida x...anak fida merenung mata fida sedalam2nya..itulah tandanya yg dia kali terakhir melihat ibunya pada ketika itu..besar ujianNYA untuk kita ni....yakinlah padaNYA yang Allah itu sebenarnya mahu memberikan yg terbaik utk kita...yaaa...mmg Allah dah berikan yg terbaik tuk kita skrg ni..mmg xnmpk apa nikmatnya di dunia skrg ni...tp di akhirat nanti,kita ni lah org2 yg beruntung...amat beruntung sekali...anak kita tu lah yg akan bantu kita di akhirat...Anak kita sdg mendoakan yg terbaik utk kita agar ibu bapanya dapat bersama2nya di akhirat kelak...

nameen,
anak meninggal sbb apa ya...moga kita sntiasa di berikan kekuatan oleh Allah S.W.T...

asuka,
boleh fieyda tahu ank meninggal semasa dlm perut yer...
fieyda & suami pun slalu melawat pusara anak...dengan cara tu dpt la mghilangkan rasa rindu di hati ni...doa n ayat2 suci Al-Quran tak pernah tinggal untuk disedekahkan kepada anak...moga Allah dapat sampaikan pahala bacaan2 suci itu kpda arwah anak2 kita....

hsniza chaca,
Terima kasih byk2....moga kita dapat penggantinya nnt.....Insyaallah....

salam fieda...

anak sy meninggal dunia disebabkan oleh potter syndrome, di mana semasa sy mengandung air ketuban sy kurang (oligohydramnious)...dan semasa ank sy dilahirkan kedua2 buah pinggang nya tiada...pakar da mklumkan yg risiko kematian adlh tggi samada meninggal dlm perut @ semasa dilahirkan...



Offline LadyUnguViolet

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
    • Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start.
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #224 on: June 07, 2012, 02:07:14 PM »
fieyda:masa arwah Khaleedah masih hidup niesa and hubby dpt pegang2 je kaki,tgn n kepala sbb mulut arwah ade tiub ventilator,tgn ade tiub iv drip.mmg x blh angkt.hubby pun x blh nak azan+iqamat sebab telinga arwah ditutup pkai earpiece.kami blh pegang n peluk bila arwah dah x bernyawa.setiap hari sebelum dan sesudah bangun tidur niesa mmg akn terigtkn arwah dan cepat2 panjatkan kesyukuran arwah beruntung berada di syurga ALLAH.niesa pujuk hati,sayang mama bahagia dan selamat berada di bawah lindunganNYA.

sukesukedancing:terima kasih utk doa awk.sekurang-kurangnya teman2 yg bg sokongan n nasihat mengubat juga hati ini.hugs n kisses utk awk jugak...
Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start. High quality & affordable branded cloth diapers, baby carriers and diaper bags. Authorized Retailer for world famous brands.

https://www.facebook.com/malayan.mama/info?tab=page_info

http://www.malayanmama.com.my/

 


IKLAN

IKLAN PENAJA