collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)  (Read 206106 times)

Offline yan79

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #350 on: October 03, 2012, 01:50:30 PM »
Salam sue, yup yan dah buat pap smear..doc ckap kalo nak buat pap smear lepas bersalin after first period..last 2 weeks yan dah period.. Menggelaba gak masa tu.. Ingatkan bentan ke tetiba darah turun banyak.. Alhamdulilah lepas 4 hari darah dah slow.. Confirmed period hihi...

Mmg sakit.. Tp skjap je.. Doctor pompuan ng nurs sorang.. Bab soh bukak pehe tu yg segan.. Doc tu siap ckap apa nak malu.. Buat mcm nak bersalin hihi

Tp dia ada tanya gak sblum peknen baby yg meninggal tu ada tak buat pap smear.. Sya ckap tak..

Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #351 on: October 03, 2012, 02:20:52 PM »
Alhamdulilah fieda, kak yan pun harap moga Allah berikan rezeki tuk kakyan pwknen lg dan selamat semuanye... Td kak yan buat pap smear.. Tnya gak doc tu apa punca ketuban pecah awal.. Dia kata mungkin jangkitan kuman @ bayi tu sendiri yg ada masalah.. Apa2 pun kak yan suka jawapan dia.. Yg ni.. Itu semua kerja Allah,  benda tu sekadar penyebab je.. Kita kena terima qada dan qadar..ada hikmah disebaliknyer..

Fieda ada fb.. Kalo x keberatan boleh kakyan add fieda.. Boleh tengok pekembangan ibu yg tengah mengandung ni menanti kelahiran si comel..

Hai Kak Yan...
Betul tu...semua tu sekadar penyebab je...Allah dah tetapkan dah sekian2 bila kita nak 'pergi' kan..
Untuk pengetahuan kak yan n sue,fieyda hari ke-42 masa dalam pantang tu dah buat pap smear..Misi kata hari tu hari paling baik buat pap smear..huhu..haa..result lepas tu baru tau la ada bengkak kat pangkal rahim..dah baru bersalin mesti la luka tak sembuh lagi kan..lepas ni tak mau dah buat pap smear awal2..hihi..

Kak Yan..meh la add fieyda..dekat fb rafida_shaharuddin@yahoo.com..takde ape perkembangan pun di update..ramai kawan2 tak tau fieyda pregnant balik..biarlah..surpriseeee..=)





Offline LadyUnguViolet

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
    • Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start.
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #352 on: October 03, 2012, 04:28:14 PM »
salam niesa..terima kasih sahabat kerana memahami..kita diuji dgn ujian yg sama..
moga saya akan setabah niesa..

sebaiknya saya g jumpa gynea after abih 1 cycle period la kan?
obimin tu ada lagi..leh ke mkn tu je? huhu..

saya membayangkan anak2 kecil kita bermain bersama-sama di sana....tidak la sunyi Nuha..hehe

Ujian diturunkan sebagai hidayah dan peringatan.take on d positive side.
Obimin tu rasanya tak perlu mkn.daripada hadis ada menyebut,anak2 kita happy bermain di taman syurga,lupa pd ibubapa dan kampung halaman.

ziyaad bengkak susu lagi ke?2 hari lepas saya deliver,doktor bagi ubat stopkan susu one time aje.tapi still kena urut kasi lebihan susu keluar.saya tuam dgn kobis.alhamdulillah berkesan.kobis meredakan bengkak dan kurangkan susu.mmg seharian tekap kobis.masa tidur pun sama.masa mandi,halakan kepala shower (air suam) pd breast.buat mcm urutan.lepas mandi try urut keluarkan susu.kalau boleh jgn dengar tangisan bayi.secara psikologi,badan automatik akan produce susu.
Malayan Mama ~ Mom Inspired. Pure and Natural from the very first start. High quality & affordable branded cloth diapers, baby carriers and diaper bags. Authorized Retailer for world famous brands.

https://www.facebook.com/malayan.mama/info?tab=page_info

http://www.malayanmama.com.my/

Offline aaina faisal

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +1/-0
  • Ya Allah..kurniakan kami rezeki zuriat..amin
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #353 on: October 03, 2012, 07:56:37 PM »
Ziyaad,

Ambik la ubat stop susu..dulu fieyda pun misi suruh makan ubat stop susu..lepas sehari baby meninggal misi suruh hubby ambik ubat stop susu..sebiji je makan..mybe kuat kot ubat tu..sebelum tu memang susu banyak mencurah2..sampai bengkak..tuam dengan kobis pun tak berapa berkesan..lepas makan ubat tu kurang dari seminggu dah ok..Insyaallah..


ziyaad dah cari ubat tu kat farmasi..tapi dia xde jual. kena g jumpa doktor pakar yg deliver nuha hari tu. nk minta kt dia ubat tu..masa bersalin tu dia x bg ubat tu..dia kata kalau bengkak baru call dia..dia akan bg nama ubat n beli sendiri kat farmasi..huhu..bila dah bengkak, call dia..dia bg nama ubat : dostinex..
insy'Allah nnti try tanya dia..ada kesan sampingan tak mkn ubat tu?
cara kobis pun dah buat..masa try perah susu, sikit sgt yg keluar..sampai sakit breast bila paksa pump..huhu

fieyda, tahniah ye..ada consume asid folik tak dlm pantang? pap smear tu buat masa 60 hari ye? mahal tak kos pap smear tu?

Ujian diturunkan sebagai hidayah dan peringatan.take on d positive side.
Obimin tu rasanya tak perlu mkn.daripada hadis ada menyebut,anak2 kita happy bermain di taman syurga,lupa pd ibubapa dan kampung halaman.

ziyaad bengkak susu lagi ke?2 hari lepas saya deliver,doktor bagi ubat stopkan susu one time aje.tapi still kena urut kasi lebihan susu keluar.saya tuam dgn kobis.alhamdulillah berkesan.kobis meredakan bengkak dan kurangkan susu.mmg seharian tekap kobis.masa tidur pun sama.masa mandi,halakan kepala shower (air suam) pd breast.buat mcm urutan.lepas mandi try urut keluarkan susu.kalau boleh jgn dengar tangisan bayi.secara psikologi,badan automatik akan produce susu.

bengkak rasa dah kurang cuma berdenyut sgt breast..risau pulak..perah x keluar byk pun..

saya nk tanya, is it normal kalau mata tak berapa nampak a.k.a kabur lepas bersalin ni? teruk pulak kaburnya :'(


Offline yan79

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #354 on: October 04, 2012, 07:29:22 AM »
Salam ziyad..
Ini berdasarkan pengalaman yan yer, masa yan lahir arwah baru preg 6 bulan, mmg susah gak nak perah susu yelah rasa mcm awal susu baru nak ade kot, tp nurse dah soh perah susu.. Masa tu yan massage breast dari kol 2pm till 7pm still tak kuar kolestum je kuar.. Give up gak.. Besok tu yan rasa breast dah bengkak massage kuarkan susu alhamdulilah banyak kuar 2 belah plak tu.. Kita bila massage jgan stress, kena relax je..insyallah mest kuar.. Even now yan still ada susu lg.. Tp takdelah sampai breast bengkak semua..

Pg urut haritu, makcik urut tanya susu banyak lg ke..yan ckap ade lg.. Makcik tu ckap ngan Yan jgan amik ubat doctor utk berhentikan susu.. Dia kata tak elok.. Biar susu tu benti sendiri.. Kalo bngkak kuarkan susu pastu curah kat pasu bunga ke @ tuang kat sinki bcalah niat sikit.. Makcik tu kata ubat benti susu yg doc bg tu.. Kuat skjap je susu boleh stop.. Nanti slowly boleh kena breast cancer, Wallahualam.. Tak tahu betul ke tak.. Tp yan x amik pun ubat doct tu..

Berkenaan pap smear dlm rm40-50.. Ziyad boleh survey harga kat klinik dulu..
Sori ek pangjang lebar sngat..
Semoga Allah berikan kita semua rezeki zuriat lg dan semoga selamat semuanyer... Amin

Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #355 on: October 05, 2012, 04:08:33 PM »
ziyaad dah cari ubat tu kat farmasi..tapi dia xde jual. kena g jumpa doktor pakar yg deliver nuha hari tu. nk minta kt dia ubat tu..masa bersalin tu dia x bg ubat tu..dia kata kalau bengkak baru call dia..dia akan bg nama ubat n beli sendiri kat farmasi..huhu..bila dah bengkak, call dia..dia bg nama ubat : dostinex..
insy'Allah nnti try tanya dia..ada kesan sampingan tak mkn ubat tu?
cara kobis pun dah buat..masa try perah susu, sikit sgt yg keluar..sampai sakit breast bila paksa pump..huhu

fieyda, tahniah ye..ada consume asid folik tak dlm pantang? pap smear tu buat masa 60 hari ye? mahal tak kos pap smear tu?

bengkak rasa dah kurang cuma berdenyut sgt breast..risau pulak..perah x keluar byk pun..

saya nk tanya, is it normal kalau mata tak berapa nampak a.k.a kabur lepas bersalin ni? teruk pulak kaburnya :'(

Mama Nuha,
terima kasih.. :)
Dalam pantang tak start lagi makan asid folic..just makan ubat herba bidan jer..lepas habis pantang baru makan asid folic..Fieyda buat pap smear masa hari ke-42 dalam pantang..seeloknya biar dah datang period pertama..fieyda period pertama dalam hari ke20 something dah datang..
Dan berkenaan dengan kos pap smear tu free jer kalau buat dekat klinik kesihatan kerajaan..fieyda buat dekat klinik jer.. :)





Offline aaina faisal

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +1/-0
  • Ya Allah..kurniakan kami rezeki zuriat..amin
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #356 on: October 05, 2012, 07:30:54 PM »
Mama Nuha,
terima kasih.. :)
Dalam pantang tak start lagi makan asid folic..just makan ubat herba bidan jer..lepas habis pantang baru makan asid folic..Fieyda buat pap smear masa hari ke-42 dalam pantang..seeloknya biar dah datang period pertama..fieyda period pertama dalam hari ke20 something dah datang..
Dan berkenaan dengan kos pap smear tu free jer kalau buat dekat klinik kesihatan kerajaan..fieyda buat dekat klinik jer.. :)

lepas pantang 44 hari nnti la mama buat pap smear ye? ingat nk buat ujian darah juga mana tau hormon prolaktin masih ada dlm badan..huhu..

pasal asid folic tu, lepas 44 hari je la...nk tanya, bile leh mula ML blk?

Offline Jovianina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #357 on: October 05, 2012, 08:15:12 PM »
Ziyad..klu ziyaaad nk nak tau memmy masa lahirkan baby selang sehari tu baru dpt keluar hospital...masa tu baru nurse prescribe nama ubat stop susu tu bg husband carikan....masalahnye memmy sikit pun tak rasa skit..n taktahu langsung samada ada susu ke tak sbb takde pun rasa bengkak n sakit2..nurse ada tanya..sakit tak breast n ade susu keluar tak? sya ckp takde rase ape2 pun...doc check breast n urut tak kata apa pun..sbb mgkin sbb tak sakit langsung kot..masa hari keluar hosp masa on the way balik tu husband pergi cari ubat tu..nurse ckp senang je cari ubat tu kat guadian pun ada n pharmacy lain pun ada...kena plak hari keluar hospital 31 August..husband ingat byk la pharmacy tutup tp prgi guardian ada jual ubat tu tp 2 biji saje satu botol mahal jugak kot...saye makan la jugak in case nnt ada susutp alhamdulillah sampai sekarang takde rasa apa pun....risau la jugak saya ni tak produce susu langsung ke? :-\

Fieyda nak tanya Folik asid apa yg fieyda amik eh? brand ape? ke yg kecik2 kuning mcm KK bagi tu?

Offline aaina faisal

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +1/-0
  • Ya Allah..kurniakan kami rezeki zuriat..amin
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #358 on: October 05, 2012, 09:14:14 PM »
Ziyad..klu ziyaaad nk nak tau memmy masa lahirkan baby selang sehari tu baru dpt keluar hospital...masa tu baru nurse prescribe nama ubat stop susu tu bg husband carikan....masalahnye memmy sikit pun tak rasa skit..n taktahu langsung samada ada susu ke tak sbb takde pun rasa bengkak n sakit2..nurse ada tanya..sakit tak breast n ade susu keluar tak? sya ckp takde rase ape2 pun...doc check breast n urut tak kata apa pun..sbb mgkin sbb tak sakit langsung kot..masa hari keluar hosp masa on the way balik tu husband pergi cari ubat tu..nurse ckp senang je cari ubat tu kat guadian pun ada n pharmacy lain pun ada...kena plak hari keluar hospital 31 August..husband ingat byk la pharmacy tutup tp prgi guardian ada jual ubat tu tp 2 biji saje satu botol mahal jugak kot...saye makan la jugak in case nnt ada susutp alhamdulillah sampai sekarang takde rasa apa pun....risau la jugak saya ni tak produce susu langsung ke? :-\

Fieyda nak tanya Folik asid apa yg fieyda amik eh? brand ape? ke yg kecik2 kuning mcm KK bagi tu?

ubat tu nama dostinex kan memmy?
ada kesan sampingan tak..

skrg ni mama kat umah puncak alam..hehe...

Offline Ibu Ameena

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #359 on: October 06, 2012, 01:32:07 AM »
Slm kenalan ibu2..

boleh kongsi pengalaman ibu2 yang mengalami kes IUD

sy masih berpantang dan sudah 1bulan berlalu,pengalaman cukup menguji kekuatan kt sbg hambaNYa..sy mengalami kes IUD pd usia kandungan 9bulan,dan sbb kematian blm dikenalpasti,kelahiran normal dan bb pn normal cukup sifatnya..selepas lahir, pihak hospital mengambil uri untuk kaji puncanya..result nya 25/11 nnt..pepn pada sy biar la sy telah redha pemergian anak pertama kami,di sana kehidupan bidadari itu jauh lebih indah..

Cuma sy ingin bertanya..ada tak kes mcni
selepas beberapa bulan je terus hamil?
atau perlu jarak beberapa tahun?
mcne kandungan selepas kes IUD adakah ia berulang atau selamat jika hamil cepat?

br2 ni nurse bgtau sy perlu jarak 1thn lebih /2thn aduss lama tuh..sbb dia ckp takut berulang lg kene jarak dulu..bg sy yg belum ada cahaya mata terasa lama sgt perlu jarak..kdg2 perasaan takut tu masih ada,bukan xpercaya pd takdir tuhan,cuma skrg sy perlu bersedia dr segi mental/fizikal cari lebih info..pepn sy percaya kt perlu yakin setiap pe y terjadi..ye la rezeki dr Allah kt pn blm tentu tahu lambat/cepat rezeki kt lepas ni hny doa dan keizinanNya shj yg ada..

 teringin sgt2 nk pregnant lg,kdg2 masih terasa lg dia ada lam perut :'(

mohon pandangan/pengalaman ibu2 yer  :)

Offline Pengedar Jamu Susuk Dara Mami Syma

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3491
  • Suka? +6/-0
  • Ingin kebahagian suami isteri kekal terjamin?PM <3
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #360 on: October 06, 2012, 09:15:14 AM »
salamtakziah b uat ibu ameena,

Sesungguhnya kita insan yang terpilih utk menerima dugaan hebat dari Allah. Anak kita dijaga terus oleh Allah sejak dari kandungan hinggalah perginya dia.

Ikutkan kandungan awak 9 bulan memang kena tunggu lama sikit, atleast 6 month after, perlukan masa utk baikkan rahim awak semula.

Apa pun, persiadaan mental dan emosi amat penting sebelum mengandung semula. Kita pernah merasa, tak mungkin paranoid tu tak ada. Apa pun, be tough ye :)

Kita wanita hebat :)



Ya Allah, Jika rezeki ini adalah PINJAMANMU..Maka pinjamkanlah aku DIDUNIAMU

Offline aaina faisal

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +1/-0
  • Ya Allah..kurniakan kami rezeki zuriat..amin
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #361 on: October 06, 2012, 09:58:01 AM »
suka statement tu..'kita wanita hebat' ..ibu ameena..kita insan terpilih..terpilih utk diduga dan bersedih..namun nnti kita akan tersenyum juga..insy'Allah..saya sendiri masih dlm fasa healing..

bayangkan anak2 kita sedang gembira bersama2 disana...dalam jagaan Allah.

Offline Ibu Ameena

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #362 on: October 06, 2012, 12:24:18 PM »
suka statement tu..'kita wanita hebat' ..ibu ameena..kita insan terpilih..terpilih utk diduga dan bersedih..namun nnti kita akan tersenyum juga..insy'Allah..saya sendiri masih dlm fasa healing..

bayangkan anak2 kita sedang gembira bersama2 disana...dalam jagaan Allah.


tq Mama Nuha..moga2 kt sentiasa menjadi hamba yg bersyukur..hikmahnya sgt indah y blm kt ketahuai..

sama2 kt kuatkn semangat yer..mudah2an ada lg rezeki kt lepas ni...

Offline yan79

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #363 on: October 06, 2012, 05:28:07 PM »
Insyallah pasti ada rezeki untuk kita.. Jgan putus usaha... :D :D

Offline Ibu Ameena

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #364 on: October 06, 2012, 06:36:20 PM »
salamtakziah b uat ibu ameena,

Sesungguhnya kita insan yang terpilih utk menerima dugaan hebat dari Allah. Anak kita dijaga terus oleh Allah sejak dari kandungan hinggalah perginya dia.

Ikutkan kandungan awak 9 bulan memang kena tunggu lama sikit, atleast 6 month after, perlukan masa utk baikkan rahim awak semula.

Apa pun, persiadaan mental dan emosi amat penting sebelum mengandung semula. Kita pernah merasa, tak mungkin paranoid tu tak ada. Apa pun, be tough ye :)

Kita wanita hebat :)


Yer Mami Syma ;)kt insan2 terpilih n kuat kn...tq atas nasihat Mami insyallh pasni de lg rezeki kn

Offline Ibu Ameena

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #365 on: October 06, 2012, 06:47:14 PM »
lepas pantang 44 hari nnti la mama buat pap smear ye? ingat nk buat ujian darah juga mana tau hormon prolaktin masih ada dlm badan..huhu..

pasal asid folic tu, lepas 44 hari je la...nk tanya, bile leh mula ML blk?

Mama Nuha lepas 44hari mmg kene buat pap smear ker?masa pantang pun skrg sy dh mkn Asid Folic...

Offline Ibu Ameena

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #366 on: October 06, 2012, 08:16:11 PM »
Insyallah pasti ada rezeki untuk kita.. Jgan putus usaha... :D :D

Aminn..mudah2an..

Offline Ibu Ameena

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #367 on: October 06, 2012, 08:17:45 PM »
Hai Kak Yan...
Betul tu...semua tu sekadar penyebab je...Allah dah tetapkan dah sekian2 bila kita nak 'pergi' kan..
Untuk pengetahuan kak yan n sue,fieyda hari ke-42 masa dalam pantang tu dah buat pap smear..Misi kata hari tu hari paling baik buat pap smear..huhu..haa..result lepas tu baru tau la ada bengkak kat pangkal rahim..dah baru bersalin mesti la luka tak sembuh lagi kan..lepas ni tak mau dah buat pap smear awal2..hihi..

Kak Yan..meh la add fieyda..dekat fb rafida_shaharuddin@yahoo.com..takde ape perkembangan pun di update..ramai kawan2 tak tau fieyda pregnant balik..biarlah..surpriseeee..=)


Slm..Fieyda berape bulan masa IUD..lama xjarak nk pregnant nie..

Offline aaina faisal

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +1/-0
  • Ya Allah..kurniakan kami rezeki zuriat..amin
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #368 on: October 07, 2012, 01:00:33 PM »
Mama Nuha lepas 44hari mmg kene buat pap smear ker?masa pantang pun skrg sy dh mkn Asid Folic...

ye ke? nk amik gak la asid folic..
pasal pap smear tu saya nk check keadaan rahim je..

Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #369 on: October 07, 2012, 04:08:24 PM »
Mama Nuha,
Fieyda buat pap smear tu masa hari ke-42 lepas bersalin..dalam pantang lagi la..Asid folic tu fieyda makan bila dah masuk 3bulan coz sebelum tu fieyda makan ubat herba bidan kampung punya jer..
ML kalau rasa dah selesa ML boleh jer on bila2 masa..fieyda dalam 60hari dah on..tapi serius ML masa bulan ke5 lepas bersalin n mase tu dah stop makan pil perancang..

Memmy,
Asid folic yang fieyda makan tu ambik kat klinik kesihatan jer..Bayar Rm1 je..hehe..haah yang color kuning kecik2 tu...

Ibu Ameena,
Fieyda bukan kes IUD..
Fieyda lahir normal cukup bulan dah masa 39w6days..Baby keluar aktif je..Lepas tu baru doktor cakap baby dah termakan najis(najis baru lagi) n pernafasan dia tak berapa stabil,terus baby dibawa ke nicu..
Esoknya pagi tu doktor pantau dia ok jer..sangat aktif n kalau takde ape2 2 3 hari lagi dah boleh balik..setengah jam lepas doktor pantau dia doktor dapat panggilan kecemasan yang mengatakan pernafasan baby fieyda tiba2 turun mendadak..terus dorang buat cpr..tapi takde respons..Bila check result,dah ada kuman dekat paru2 anak..Allah lagi sayangkannya..sehari jer dia hidup di dunia ni..lahir 23/2/12..meninggal 24/2/12..
Fieyda bagi rahim sihat betul2 dulu..doktor suggest 6bulan lepas bersalin tu dah boleh untuk 2nd preggy..tapi bulan ke5 fieyda stop makan pil perancang n terus lekat balik..Alhamdulillah... :)





Offline yan79

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #370 on: October 07, 2012, 04:30:07 PM »
Salam semua,

Td saya pg kubur arwah, tngah baca yassin dengar suara perempuan meraung2.. Rupanya ada sorang ibu baru kematian anak tp saya rasa anak dia dlm 3-4 tahun. Ya Allah kesian betul tngok ibu tu.. Ahli kuarga dia cuba tenteramkan dia but still dia menamgis meraung2. Saya mmg jahil bab agama ni.. Tp rasanya ustaz kata kalo kematian kita boleh menangis tp jangan meraung2 meratapi jenazah.. Maafkan saya kalo saya silap yer..

Masa saya g kubur arwah anak saya tu kjap je lalang dah naik tinggi.. Lupa plak nak bwk parang.. Nanti nak kena pg lg.. Maaf kalo soalan saya ni sensetif bg sesetengah ibu.. Td saya tanya kos kalo nak pasang batu nisan, penjaga kubur tu kata dlm rm380 untuk bayi yg meninggal.. (tp tu area cheras) ler. Bg ibu2 mmg tu harga biasa ker?


Offline fieyda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #371 on: October 07, 2012, 05:18:45 PM »
Salam semua,

Td saya pg kubur arwah, tngah baca yassin dengar suara perempuan meraung2.. Rupanya ada sorang ibu baru kematian anak tp saya rasa anak dia dlm 3-4 tahun. Ya Allah kesian betul tngok ibu tu.. Ahli kuarga dia cuba tenteramkan dia but still dia menamgis meraung2. Saya mmg jahil bab agama ni.. Tp rasanya ustaz kata kalo kematian kita boleh menangis tp jangan meraung2 meratapi jenazah.. Maafkan saya kalo saya silap yer..

Masa saya g kubur arwah anak saya tu kjap je lalang dah naik tinggi.. Lupa plak nak bwk parang.. Nanti nak kena pg lg.. Maaf kalo soalan saya ni sensetif bg sesetengah ibu.. Td saya tanya kos kalo nak pasang batu nisan, penjaga kubur tu kata dlm rm380 untuk bayi yg meninggal.. (tp tu area cheras) ler. Bg ibu2 mmg tu harga biasa ker?

Moga ibu tu kuat la yer..maybe dia masih terkejut....

Fieyda n suami gi tempah batu nisan dulu hanya rm150..tapi ni area kawasan luar bandar la..kalau tambah sekali kepok(yang batu keliling macam penghadang tu) untuk budak baru meninggal (batu nisan+kepok) hanya rm250...tapi kami just buat batu nisan saja...kawasan perkuburan tempat anak fieyda tu memang bersih ja..





Offline aaina faisal

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +1/-0
  • Ya Allah..kurniakan kami rezeki zuriat..amin
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #372 on: October 07, 2012, 10:53:14 PM »
fieyda & kak yan,

bila sebut pasal kubur anak memang sedihkan? ibu mana tak sedih..tapi betul la apa kak yan ckp tu..takpe menangis kat kubur, tapi kalau bleh jgn meraung..tapi mungkin ibu tu tak tahan...

hati seorang ibu... :'(

fieyda, sakit tak buat pap smear tu?

mama baru je beli jus perawan mlm ni..ada membe RH juga yg cadangkan..pernah dengar tak?

Offline yan79

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #373 on: October 08, 2012, 07:24:18 AM »
Salam Mama Nuha,

Hihi kak yan dah amalkan jus perawan dan kak yan tahu apa punca insyallah kita akan cepat peknen.

Ni pendapat kak yan lah setelah amalkan hampir sebulan. Jus ni membuatkan kak yan nak ml everyday seriously.. Hihi sampai hubby pun pelik... Kak yan pun sendiri pelik.. Tp insyallah boleh control..

Kes kak yan kan pecah ketuban awal.. Sbb jangkitan kan.. Kak yan beli pencuci ms v brand D Herb perawan herban wash.. Baru pakai 3 hari tp kuar bnyak Vagina discharge.. Alhamdulilah hrap2 elok ler.

Untuk fieda murah jugak kan RM250.. Buat batu nisan ngan batu2 keliling.. Ntahlah fieda mgkin kl ni semuanye mahal.. Rasa mcm nak pindah kg pulak hihi.. Kak yan next week start keje dah cepat tul masa belalu.. Bila da cuti lama ni rasa mcm malas nak keje.. Best dok umah uruskan anak2 yg 2 org tu... Tp bila fikir bnyak hutang nak kna bayar tepakselah pendamkan hasrat tu.. Ok fieda jaga diri ngan kandungan tu leklok k. Jngan buat keje, bnyakkan rehat yer.. Insyallah kak yan doakan ibu dan baby selamat yer...

Offline Jovianina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Kelab Ibu IUD (Baby Dies after 18Weeks Pregnancy)
« Reply #374 on: October 08, 2012, 02:05:24 PM »
Slm kenalan ibu2..

boleh kongsi pengalaman ibu2 yang mengalami kes IUD

sy masih berpantang dan sudah 1bulan berlalu,pengalaman cukup menguji kekuatan kt sbg hambaNYa..sy mengalami kes IUD pd usia kandungan 9bulan,dan sbb kematian blm dikenalpasti,kelahiran normal dan bb pn normal cukup sifatnya..selepas lahir, pihak hospital mengambil uri untuk kaji puncanya..result nya 25/11 nnt..pepn pada sy biar la sy telah redha pemergian anak pertama kami,di sana kehidupan bidadari itu jauh lebih indah..

Cuma sy ingin bertanya..ada tak kes mcni
selepas beberapa bulan je terus hamil?
atau perlu jarak beberapa tahun?
mcne kandungan selepas kes IUD adakah ia berulang atau selamat jika hamil cepat?

br2 ni nurse bgtau sy perlu jarak 1thn lebih /2thn aduss lama tuh..sbb dia ckp takut berulang lg kene jarak dulu..bg sy yg belum ada cahaya mata terasa lama sgt perlu jarak..kdg2 perasaan takut tu masih ada,bukan xpercaya pd takdir tuhan,cuma skrg sy perlu bersedia dr segi mental/fizikal cari lebih info..pepn sy percaya kt perlu yakin setiap pe y terjadi..ye la rezeki dr Allah kt pn blm tentu tahu lambat/cepat rezeki kt lepas ni hny doa dan keizinanNya shj yg ada..

 teringin sgt2 nk pregnant lg,kdg2 masih terasa lg dia ada lam perut :'(

mohon pandangan/pengalaman ibu2 yer  :)

Salam takziah n tahniah buat Ibu Ameena

bila baca post Ibu Ameena ni sama plak rasa case kita..cuma bezanya memmy dah mmg tau apa masalah baby n bersedia anytime baby akan pergi meninggalkan ibunya Nanti result dah keluar share la kat sini.. Ibu Ameena bersalin bila? bila dah tau IUD brp lama amik masa nak melahirkan?

Ibu Ameena saya pun mempunyai perasaan yg sama mcm awak. tak sabar rasa nk pregnant lagi n rindu sgt bila teringatkan selama ni baby ada dlm perut..rindu sgt rasa. hari ni hari ke- 41 berpantang.Alhamdulillah kuat sket dah..

Nurse yg check saya pun ada ckp menda yg sama..dia suruh restkan betul2 takut nnt perkara berulang...tp bg saya ini adalah kelahiran pertama dan masih tidak mempunyai anak mmg sy tak sabar sgt dah nk tnggu...pikirkan lepas ni kalo dah rezeki saya terima..n mmg saya nk sgt pun..tp saya bagi masa utk fizikal n mental saya sampai ujung taun ni insyaAlah...next yr insyaAllah cuba lg..umur pun dah semakin meningkat...cuma lepas ni kalau pregnant..berjaga2..asid folic jgn miss..n if boleh minta ubat kuatkan rahim sepanjang pregnant minta advice doc dulu...tp if ibu2 yg dah penah ade history mmg doc akan concern sket. sy pun tak sanggup nk tunggu lagi setahun dua utk mengandung...apa2 pun kena terus berodoa padaNya moga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan....insyaAllah.


 


IKLAN

IKLAN PENAJA