collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Roti Sosej  (Read 13837 times)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Roti Sosej
« on: November 02, 2010, 02:55:44 PM »
Yeay berjaya!  ;D ;D Nanti resipi tepek kemudian ye...



Ambik resipi dari fendi, myresipi.
Tapi saya derhaka sikit
saya tukar air kepada susu dan tambah mentega 2 sudu.

Bahan-bahan ( 8 biji )
-   **Bahan A**
-   125g tepung roti
-   2 sk dry yeast
-   2sb gula
-   150ml air (suhu bilik- 40C)  - ganti dgn susu segar/ susu tepung bancuh
-   **Bahan B**
-   125g tepung roti
-   1/2sk garam
Cara-cara
1.   Masukkan semua bahan A. Kacau rata.Masukkan pula bahan B. Gaul sebati.
2.    Keluarkan dari mangkuk. Ulikan di atas papan pencanai
3.    Uli guna kedua-dua belah tangan. Sekali sekala ketuk-ketuk doh pada papan pencanai.
4.    Uli selama 10-15 minit. Guna 2 belah tangan. Tarik-tarik, tekan-tekan dan juga ketuk pada papan pencanai. Boleh rujuk gambar 2. Uli sehingga bila doh ditarik dengan tangan, boleh nampak jari di balakang
5.    Bila dah siap, masukkan semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain basah. Biar naik 2 kali ganda (lebih kurang 20minit)
6.    "Finger test". Celup jari ke dalam tepung. Kemudian tekan pada roti untuk uji sama ada naik ke tidak. Bila nampak lubang tu, dah naiklah
7.    Tumbuk roti untuk keluarkan angin.

Kemudian daripada resipi ni, saya ubah/tambah le...
8. Saya balutkan adunan roti ni tadi kepada sosej yang dah direbus.
9. Biarkan 10-15 minit dan bakar
10. Lepas tu patutnya sapukan mentega sikit supaya atas dia lembut.. Ni gambar lupa sapu.
« Last Edit: March 05, 2011, 12:52:17 PM by ummi »

Offline annsyifa

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 1550
  • Suka? +6/-0
Re: Roti Sosej
« Reply #1 on: November 02, 2010, 02:58:48 PM »
wahhh..gebu-gebus..
comelnya!!!!


nak resepi....
SERBUK/KAPSUL/SABUN MANJAKANI MEKAH 100% TULEN
0133088085- sms/call/whats app/viber

http://www.facebook.com/ManjakaniMekah2u
http://manjakani2u.blogspot.com/
11% diskaun 28/6-1/7/2012

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Roti Sosej
« Reply #2 on: November 02, 2010, 03:04:07 PM »
nak resepi jugak

gebunyer






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Roti Sosej
« Reply #3 on: November 02, 2010, 03:04:43 PM »
wah gebu dan cantiknye....yana define roti sosej ni roti gardenia biasa 2 balut ngn sosej (yg direbus dulu) then goreng.letak mayonis ngn sos.sodap! selalu buat ni utk breakfast.mudah dan cepat


Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: Roti Sosej
« Reply #4 on: November 02, 2010, 03:05:06 PM »
waaaaa gebu ah.. boleh bukak bakery

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Roti Sosej
« Reply #5 on: November 02, 2010, 03:08:19 PM »
sedapyaaaa...wahhh..nak...nak gak resipi ^_^

Offline senja

  • Nilam
  • *
  • Posts: 411
  • Suka? +0/-0
Re: Roti Sosej
« Reply #6 on: November 02, 2010, 03:35:04 PM »
fus! mantop!!!!!

Offline faraija

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Re: Roti Sosej
« Reply #7 on: November 02, 2010, 03:38:52 PM »
Cantik,menarik kau mmg debom... ;D
Gebu nyer.....

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Roti Sosej
« Reply #8 on: November 02, 2010, 03:46:08 PM »
ala..roti yang gebu..jeles2...kena try gak ni..dah lama tak menguli roti ni...huhu

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Roti Sosej
« Reply #9 on: November 02, 2010, 04:07:48 PM »
wah wah ummi
bukan main lagi ye
boleh bukak bakery nanti neh ;D
saye sangat suka rotiiiiiiiiiiii

Offline Nicha

  • Delima
  • *
  • Posts: 624
  • Suka? +3/-0
  • ::...Lepak + gosip +++ kawan cYbeR..::
Re: Roti Sosej
« Reply #10 on: November 18, 2010, 08:11:41 PM »
kita pun suka roti sosej gini :-*
50% naUghTy + 50% NiCE...
hiks..hiks
:P



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Roti Sosej
« Reply #11 on: November 29, 2010, 09:49:23 PM »
dah update resipi hehee lama nya taip resipi kan

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Roti Sosej
« Reply #12 on: November 29, 2010, 10:05:53 PM »
terernya kak ummi wat roti..sy plak mcm tak yakin je nak try buat roti..takut tak naik...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Roti Sosej
« Reply #13 on: November 29, 2010, 10:35:04 PM »
hari tu akak rasa cam tu gak atun
tapi terinspirasi dgn kegigihan sue aleen dgn oven nya yg lebih kurang akak tu kan
jadi akak try2 je la
alhamdulillah.. tak sesukar dijangka...

cuma ada sekali akak buat tu tak naik
sebab air utk aktifkan yis tu tak cukup panas
lepas tu campur lak dgn gaaram
jadi le roti keras
tapi habis gak :D

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Roti Sosej
« Reply #14 on: November 30, 2010, 10:07:07 AM »
yeke kak ummi??nak try gakla nanti...kena time bebetul rajinla nak buat ni..maklumla 1st time nan berroti...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Roti Sosej
« Reply #15 on: November 30, 2010, 10:19:00 AM »
atun.. ni tips yg sangat baik. Baca ni sblm buat ye.
Roti tu lebih mudah tau daripada kek.
Sambil2 duduk depan Tv boleh uli doh. Kusyuk je.

http://jintanmanis.com/tipsmembuatroti

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Roti Sosej
« Reply #16 on: November 30, 2010, 10:21:57 AM »
atun.. ni tips yg sangat baik. Baca ni sblm buat ye.
Roti tu lebih mudah tau daripada kek.
Sambil2 duduk depan Tv boleh uli doh. Kusyuk je.

http://jintanmanis.com/tipsmembuatroti


o..yeke...thanks ye kak..berkobar2 semangat nih!!yis kering tu mauripan ke??

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Roti Sosej
« Reply #17 on: November 30, 2010, 10:23:37 AM »
akak guna mauripan
nanti boleh cuba resipi lain
letak topping utk pizza
letak inti pun boleh

lagi tips kat sini
http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=906.0


lydianajihah

  • Guest
Re: Roti Sosej
« Reply #19 on: December 04, 2010, 10:48:14 AM »
ada nampak gambar sosej atun kat fb..
gebu je...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Roti Sosej
« Reply #20 on: December 06, 2010, 12:28:14 PM »
atum, tahniah! senang kan?

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Roti Sosej
« Reply #21 on: December 07, 2010, 11:47:44 AM »
camno korang boleh pandai buat roti ni ye
ish ish ish
jeles sungguh
nak buat donut yg gebu pon belum boleh lepas

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Roti Sosej
« Reply #22 on: December 07, 2010, 08:15:14 PM »
atum, tahniah! senang kan?

ye kak ummi... sgt senang..cuma berpeluh sikitla ms menguli tu..hehe

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Roti Sosej
« Reply #23 on: December 07, 2010, 09:00:04 PM »
mood nak nguli belom datang...
tulunnnn!!!!
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Roti Sosej
« Reply #24 on: December 07, 2010, 09:18:09 PM »
fizah
pi buat donut tombam2 tu
suke akak nengok
ekekeke
tunggu akak nguli..agak2 kena tunggu musang berjanggut le..kannn

 


IKLAN

IKLAN PENAJA