collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Kena racun plumbum  (Read 971 times)

Offline hodesiy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Kena racun plumbum
« on: June 25, 2018, 11:46:02 AM »
Anak ku yg berumur 3 tahun sakit minggu lalu dan lepas bawa ke klinik doktor kata yg dia kena keracunan plumbum, tapi ku x tau pun ade apa benda kat rumah yg  bolehmenyebabkan penyakit ni, ade apa pendapat x kalian?

Offline ratumalaysia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #1 on: June 25, 2018, 12:07:02 PM »
Ade byk benda yg boleh menyebabkan keracunan plumbum ni, mcm dari cat rumah, debu, alat permainan dan juga air minum. Lebih baik check semua benda kat rumah tu, bahaya juga racun plumbum ni terutama kpd anak kecil.

Offline hodesiy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #2 on: June 25, 2018, 12:16:45 PM »
Ade byk benda yg boleh menyebabkan keracunan plumbum ni, mcm dari cat rumah, debu, alat permainan dan juga air minum. Lebih baik check semua benda kat rumah tu, bahaya juga racun plumbum ni terutama kpd anak kecil.

Mungkin sebab permainan lego yg dia sering gigit tu, tapi x tau sama ade ke content plumbum kat dlm tu. Air minum tu rasanya x ade masalah, kerana ade pakai water purifier tu, sepatutnya selamat lah utk diminum.

Offline ratumalaysia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #3 on: June 25, 2018, 12:30:14 PM »
Mungkin sebab permainan lego yg dia sering gigit tu, tapi x tau sama ade ke content plumbum kat dlm tu. Air minum tu rasanya x ade masalah, kerana ade pakai water purifier tu, sepatutnya selamat lah utk diminum.

Ade pakai water purifier x semestinya 100% selamat, kalau yg jenama murah punya filter mrk x begitu bagus, hanya filter partikal yg besar2 saja, yg kuman dan virus tu x dpt difilter, kalau minum air tu masih juga akan menyebabkan penyakit.

Offline samkong

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #4 on: June 25, 2018, 12:33:14 PM »
Ade pakai water purifier x semestinya 100% selamat, kalau yg jenama murah punya filter mrk x begitu bagus, hanya filter partikal yg besar2 saja, yg kuman dan virus tu x dpt difilter, kalau minum air tu masih juga akan menyebabkan penyakit.

Mmg lah tu, tambahan pula kalau ade masalah dlm purifier sendiri tu juga akan menyebabkan air minum tu tercemar dgn bahan2 toksik yg membahayakan kesihatan org, jadi ku lebih recommend jenama Coway tu, lebih selamat diguna.

Offline Meimei

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #5 on: June 26, 2018, 03:06:54 PM »
Mungkin sebab permainan lego yg dia sering gigit tu, tapi x tau sama ade ke content plumbum kat dlm tu. Air minum tu rasanya x ade masalah, kerana ade pakai water purifier tu, sepatutnya selamat lah utk diminum.
sebab tu kalau nak bgi anak2 main mainan, sy make sure sy rendam & bilas mainan dorg dgn dettol tiap2 hari mcm tu.. kalau water purifier tu better awk pnggil plumber check takut dalam tu ade yg dah berkarat.. imunisasi kita lain dari bdk2 kecik..

Offline Meimei

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #6 on: June 26, 2018, 03:12:53 PM »
Ade pakai water purifier x semestinya 100% selamat, kalau yg jenama murah punya filter mrk x begitu bagus, hanya filter partikal yg besar2 saja, yg kuman dan virus tu x dpt difilter, kalau minum air tu masih juga akan menyebabkan penyakit.

betul. sbb x semestinye beli mahal, kualiti dorg bagus.. guna brand penapis air yg ade kelulusan KKM ke ape ke.. kalau ade water purifier tapi still terkena sakit ni maybe ade 1 dlaman dia yg x berfngsi agaknye..

Offline milooaiss

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #7 on: June 26, 2018, 03:39:36 PM »
Mmg lah tu, tambahan pula kalau ade masalah dlm purifier sendiri tu juga akan menyebabkan air minum tu tercemar dgn bahan2 toksik yg membahayakan kesihatan org, jadi ku lebih recommend jenama Coway tu, lebih selamat diguna.

knp kena coway?? brand lain xboleh ka?? toksik pun bkn berpunca dari air jgk tau x.
kalau baby atau bdk kecik, mane de toksik dlm bdn diaorg tu.

Offline milooaiss

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #8 on: June 26, 2018, 03:48:24 PM »
Mungkin sebab permainan lego yg dia sering gigit tu, tapi x tau sama ade ke content plumbum kat dlm tu. Air minum tu rasanya x ade masalah, kerana ade pakai water purifier tu, sepatutnya selamat lah utk diminum.
lain kali nak beli brg mainan utk kanak2, eli yg free dari bahan2 yg merbahaya kalau x, sakit . ye la mainan baru Rm 20 ++ tapi bill hospital boleh cecah beribu2 mana yg u  nak? beli water dispenser lah dari pasak water filter kat luar rumah sebb water dispenser boleh pakai direct jek .

Offline noorfaridahh

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #9 on: June 26, 2018, 03:55:09 PM »
knp kena coway?? brand lain xboleh ka?? toksik pun bkn berpunca dari air jgk tau x.
kalau baby atau bdk kecik, mane de toksik dlm bdn diaorg tu.

sebab coway ada 6 layer penapis air jadi, nak terkena racun plumbum tu 98.9% tau.... coway tapis air sampai bersih dari kuman ke ape ke dalam air tu.... kalau penapis lain tu saya tak sure....

Offline happy30days

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #10 on: June 27, 2018, 11:45:50 AM »
sebab tu kalau nak bgi anak2 main mainan, sy make sure sy rendam & bilas mainan dorg dgn dettol tiap2 hari mcm tu.. kalau water purifier tu better awk pnggil plumber check takut dalam tu ade yg dah berkarat.. imunisasi kita lain dari bdk2 kecik..

Kita juga perlu check dulu kandungan bahan2 yg diguna utk buat permainan tu... yg itu bukan hanya rendam dettol sudah boleh bersih punya... Kalau bahan berkarat mmg sgt bahaya, org dewasa minum pun akan masuk hospital...

Offline happy30days

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #11 on: June 27, 2018, 11:48:03 AM »
sebab coway ada 6 layer penapis air jadi, nak terkena racun plumbum tu 98.9% tau.... coway tapis air sampai bersih dari kuman ke ape ke dalam air tu.... kalau penapis lain tu saya tak sure....

Betul ke ade 6 layer tu? Yg water purifier kat rumah ku tu ade 3 layer ku sudah rasa cukup, x tau pun masih ade brand lain yg ade layer yg lebih byk... tapi harganya tentulah lebih mahal kan?

Offline samkong

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #12 on: June 27, 2018, 12:17:34 PM »
Betul ke ade 6 layer tu? Yg water purifier kat rumah ku tu ade 3 layer ku sudah rasa cukup, x tau pun masih ade brand lain yg ade layer yg lebih byk... tapi harganya tentulah lebih mahal kan?

Ye mmg ade 6 layer, tapi juga ade model yg berbeza, terpulang lah kpd penggunaan anda. Kalau harga tu mmg lah agak tinggi berbanding jenama yg lain, tapi kalau kau fikir tentang kesihatan kita berbaloi juga kerana kalau ade masalah nanti juga perlu bayar bbrp ribu utk rawat sakit kan...

Offline samkong

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #13 on: June 27, 2018, 12:22:49 PM »
Kita juga perlu check dulu kandungan bahan2 yg diguna utk buat permainan tu... yg itu bukan hanya rendam dettol sudah boleh bersih punya... Kalau bahan berkarat mmg sgt bahaya, org dewasa minum pun akan masuk hospital...

Yg agent dari Coway tu akan servis satu kali setiap dua bulan, jadi kalau ade apa2 masalah boleh terus tau sudah, x perlu risau ade benda berkarat semua tu, x mcm ade syarikat yg lain, lepas jual tu x nampak pun bayang sudah, panggil mrk pun x mau datang, x hirau langsung tentang pelanggan mrk...

Offline happy30days

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #14 on: June 27, 2018, 12:28:33 PM »
Ye mmg ade 6 layer, tapi juga ade model yg berbeza, terpulang lah kpd penggunaan anda. Kalau harga tu mmg lah agak tinggi berbanding jenama yg lain, tapi kalau kau fikir tentang kesihatan kita berbaloi juga kerana kalau ade masalah nanti juga perlu bayar bbrp ribu utk rawat sakit kan...

Tapi kalau ade model yg berbeza yg mana lebih sesuai utk guna utk keluarga yg biasa? X perlu yg besar2 tu mcm bagi office punya, yg sesuai utk 6 org sudah boleh lah. Rasanya yg water purifier tu juga boleh adjust panas atau sejuk kan? Jadi lebih mudah kalau mau bancuh minimum.

Offline samkong

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #15 on: June 27, 2018, 12:32:07 PM »
Tapi kalau ade model yg berbeza yg mana lebih sesuai utk guna utk keluarga yg biasa? X perlu yg besar2 tu mcm bagi office punya, yg sesuai utk 6 org sudah boleh lah. Rasanya yg water purifier tu juga boleh adjust panas atau sejuk kan? Jadi lebih mudah kalau mau bancuh minimum.

Kalau utk keluarga ku lebih recommend jenis Neo punya model, sesuai utk 4 sampai 6 org guna. Yg air yg difilter tu ialah air natural, jadi x ade apa2 benda yg mungkin akan menjejaskan kesihatan anak2 kecil kalau minum. Dia punya komponen juga pakai plastic punya iaitu ABS plastic, sama mcm bahan utk buat Lego dan botol susu bayi.

Offline blaalaaa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #16 on: June 28, 2018, 11:45:33 AM »
I pon hairan , mcm mane  kena racun plumbum ni ?

Mcm bahaya je sbb badan kita mcm tak dapat nak keluarkan plumbum.

Offline blaalaaa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #17 on: June 28, 2018, 11:52:06 AM »
Ade byk benda yg boleh menyebabkan keracunan plumbum ni, mcm dari cat rumah, debu, alat permainan dan juga air minum. Lebih baik check semua benda kat rumah tu, bahaya juga racun plumbum ni terutama kpd anak kecil.

tadi i research kat web brg yg mungkin mengandungi plumbum :
- brangan kosmetik
- ubat-ubat yang tercemar kebanyakannya terdiri dari keluaran bahan-bahan tradisional
- relau pemprosesan logam dan kemudahan kitar-semula plumbum
- pembakaran surat khabar, bekas bateri dan kayu serta perabut kayu yang dicat dengan cat yang mengandungi plumbum
- pensil warna dan warna air apabila dimakan

Offline hutantropika383

  • Topaz
  • *
  • Posts: 11
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #18 on: June 28, 2018, 04:24:38 PM »
Kita juga perlu check dulu kandungan bahan2 yg diguna utk buat permainan tu... yg itu bukan hanya rendam dettol sudah boleh bersih punya... Kalau bahan berkarat mmg sgt bahaya, org dewasa minum pun akan masuk hospital...

kalau dah berkarat, buang je benda tu jgn simpan lagi.. nanti jadi reput pulak kan.. bil benda berkarat dah reput, nnti dia akan jadi mcm habuk.. hahhh yg tu lagi bahaya

Offline hutantropika383

  • Topaz
  • *
  • Posts: 11
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #19 on: June 28, 2018, 04:28:48 PM »
tadi i research kat web brg yg mungkin mengandungi plumbum :
- brangan kosmetik
- ubat-ubat yang tercemar kebanyakannya terdiri dari keluaran bahan-bahan tradisional
- relau pemprosesan logam dan kemudahan kitar-semula plumbum
- pembakaran surat khabar, bekas bateri dan kayu serta perabut kayu yang dicat dengan cat yang mengandungi plumbum
- pensil warna dan warna air apabila dimakan

itu lah budak kecik pun kadang2 suka gigit pensel warna or crayon sbb ade plumbum kan.. jauhkan lah dorang dari terdedah dgn benda2 macam tu

Offline noorfaridahh

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #20 on: June 28, 2018, 05:05:13 PM »
Betul ke ade 6 layer tu? Yg water purifier kat rumah ku tu ade 3 layer ku sudah rasa cukup, x tau pun masih ade brand lain yg ade layer yg lebih byk... tapi harganya tentulah lebih mahal kan?

betul kalau u guna coway petit mmg 6 layer filter yg dia bagi.
tapi yg lain rase nye sama je kot so, skrg nak beli lagi 1 yg neo pulak
kalau boleh nak elakkan guna air paip dah. harga xmahal mana lah boleh byar tiap2 bulan

Offline noorfaridahh

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #21 on: June 28, 2018, 05:14:27 PM »
kalau dah berkarat, buang je benda tu jgn simpan lagi.. nanti jadi reput pulak kan.. bil benda berkarat dah reput, nnti dia akan jadi mcm habuk.. hahhh yg tu lagi bahaya
itu org panggil serdak, masuk dalam badan bahaya woooo.
ibarat kaki terpijak paku karat, nanti lama2 makan dalam.
silap2 potong kaki ade water filter beli je biar lah mahal siket jnji x memudaratkan

Offline milooaiss

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #22 on: June 28, 2018, 05:52:02 PM »
sebab coway ada 6 layer penapis air jadi, nak terkena racun plumbum tu 98.9% tau.... coway tapis air sampai bersih dari kuman ke ape ke dalam air tu.... kalau penapis lain tu saya tak sure....
hurmmm tu anggaran saje kan utk terkena racun plumbum tu hummm
kalau bagus coway tu, sy pun nak try guna brand lain yg sy tau mcm cuckoo ade 3 ke 4 layer je filter yg ade harga lebih kurang je dgn coway..

Offline heytey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #23 on: June 28, 2018, 06:36:14 PM »
hurmmm tu anggaran saje kan utk terkena racun plumbum tu hummm
kalau bagus coway tu, sy pun nak try guna brand lain yg sy tau mcm cuckoo ade 3 ke 4 layer je filter yg ade harga lebih kurang je dgn coway..
cuckoo pun sy penah pakai jugak dulu tapi senang betul dalam mesin tu ade taik cicak byk dah lah dorang datang bersihkan 4 bulan sekali mmg lama nak tnggu....
so, pakai coway mesin tu pnye gap rapat so, susah siket cicak nak buat sarang

Offline heytey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #24 on: June 28, 2018, 06:38:51 PM »
kalau dah berkarat, buang je benda tu jgn simpan lagi.. nanti jadi reput pulak kan.. bil benda berkarat dah reput, nnti dia akan jadi mcm habuk.. hahhh yg tu lagi bahaya
betul tu so far sy guna water purifier tu kan, walaupun karat siket je, dorg dah tukar sbb bahaya kalau masuk dalam badan nak2 air tu serap ke dalam darah

 


IKLAN

IKLAN PENAJA