collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?  (Read 28820 times)

Offline zarra aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #75 on: September 11, 2013, 01:06:33 PM »
Salam...sy duk search kt intrnt pasal masalah prolaktin n trjumpa forum ni..mslh sy bermula apabila start tahun 2011 period sy dh xteratur.. 3 4 bulan baru period...sy dh setahun kawin n keadaan makin teruk bila sy xperiod langsung pun dlm tahun ni...refer ke Klinik Putrajaya...test darah pd 5/7 n hormon prolaktin sy dlm 4009....then refer ke hospital Putrajaya 22/8...bila result darah keluar pd 9/9 hormon prolaktin sy dlm 4400 mcm tu...agk sedihla bila dpt tau susah nk pregnant kalo hormon prolaktin tinggi....doktor O&G suh amek appointment dgn bahagian medical utk scan otak plak...kot ada ketumbuhankn....

Offline kiah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1619
  • Suka? +3/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #76 on: September 11, 2013, 03:37:53 PM »
hormon prolaktin tu.slalunya untuk ibu2 yg myusu..so ada ibu2 yg myusu,mmg tak didtgi period yg lama,selepas brsalin..dan ada jugak kes,ibu2 yg myusu nie,tetap boleh mgandung even tak didatangi periosd semasa myusu..
 

Offline zarra aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #77 on: September 11, 2013, 04:03:07 PM »
tula hormon prolaktin yg tinggi biasa utk ibu2 menyusu.....xtau mcm mane nk turunkan prolaktin ni...jumpa doctor O&G hari tu pun xde bg ubat...juz suh refer kat bahagian medical...nak kene tggu next appointment la ni..risaula...

Offline mamaikram

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 203
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #78 on: September 17, 2013, 02:10:22 PM »
tula hormon prolaktin yg tinggi biasa utk ibu2 menyusu.....xtau mcm mane nk turunkan prolaktin ni...jumpa doctor O&G hari tu pun xde bg ubat...juz suh refer kat bahagian medical...nak kene tggu next appointment la ni..risaula...

kalau untuk turunkan prolaktin, boleh ambil bromocriptine (1 botol ada 30 biji, makan 1 biji sehari) atau dostinex (1 botol ada 2 biji jer, utk 1 minggu).. dostinex nie mahal sikit, tapi kesan dia cepat... boleh dapatkan kat farmasi... kena ambil berterusan hingga pregnant..
1st preg : 11 weeks (Feb 2009)
2nd preg : 22 weeks (Nov 2011)
1st baby boy : 24 Feb 2015 Alhamdulillah..

Offline mamaikram

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 203
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #79 on: September 17, 2013, 02:11:53 PM »
Salam...sy duk search kt intrnt pasal masalah prolaktin n trjumpa forum ni..mslh sy bermula apabila start tahun 2011 period sy dh xteratur.. 3 4 bulan baru period...sy dh setahun kawin n keadaan makin teruk bila sy xperiod langsung pun dlm tahun ni...refer ke Klinik Putrajaya...test darah pd 5/7 n hormon prolaktin sy dlm 4009....then refer ke hospital Putrajaya 22/8...bila result darah keluar pd 9/9 hormon prolaktin sy dlm 4400 mcm tu...agk sedihla bila dpt tau susah nk pregnant kalo hormon prolaktin tinggi....doktor O&G suh amek appointment dgn bahagian medical utk scan otak plak...kot ada ketumbuhankn....

prolaktin awak tinggi betul.. bila appointment scan otak?
1st preg : 11 weeks (Feb 2009)
2nd preg : 22 weeks (Nov 2011)
1st baby boy : 24 Feb 2015 Alhamdulillah..

Offline zarra aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #80 on: September 18, 2013, 11:46:47 AM »
prolaktin awak tinggi betul.. bila appointment scan otak?

as salam mamaikram...sepatutnya appointment tgh hari semalam..tp xleh nk g..ada hal lain..kene minta date lain lerrr jwbnye....boleh ke beli ubat kat farmasi trus??or tggu suggestion dr doc dulu ekk..

Offline mamaikram

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 203
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #81 on: September 18, 2013, 04:51:39 PM »
as salam mamaikram...sepatutnya appointment tgh hari semalam..tp xleh nk g..ada hal lain..kene minta date lain lerrr jwbnye....boleh ke beli ubat kat farmasi trus??or tggu suggestion dr doc dulu ekk..

terpulang pada zarra... next date dekat ker? kalau lama, boleh jer amik ubat tue untuk turunkan prolaktin.. kalau tak, tunggu jer la appointment.. jika scan takde ketumbuhan, memang ubat tue pun yang akan kena ambil... farmasi yang ada jual ubat tue pun kena ada pegawai farmasi.. tak sumer farmasi ada jual.. :)
1st preg : 11 weeks (Feb 2009)
2nd preg : 22 weeks (Nov 2011)
1st baby boy : 24 Feb 2015 Alhamdulillah..

Offline zarra aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #82 on: September 19, 2013, 02:25:30 PM »
terpulang pada zarra... next date dekat ker? kalau lama, boleh jer amik ubat tue untuk turunkan prolaktin.. kalau tak, tunggu jer la appointment.. jika scan takde ketumbuhan, memang ubat tue pun yang akan kena ambil... farmasi yang ada jual ubat tue pun kena ada pegawai farmasi.. tak sumer farmasi ada jual.. :)

appointment ng doctor ari isnin ni 23/9...pg td kne g hospital gk..tp amek darah je..check utk prolactin & fibroid ...

Offline zarra aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #83 on: February 26, 2014, 03:37:42 PM »
Assalamualaikum kawan-kawan..

Sesiapa yang masih ada masalah prolaktin yg tinggi sila share masalah korang kat sini eh...Nak tau usaha-usaha korang sekarang ni mcm mane..lehla sama-sama berjuang n bg semangat :)

Offline blackmyvi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #84 on: May 13, 2014, 05:12:39 PM »
Salam..sy nak tanya...ada tak sesiapa yg makan pil turunkan hormon prolaktin ni delay period? Sy start consume pil bromocriptine 18hb4 sbb cek drh doc detect hormon prolaktin sy tinggi dlm 1100.. sy da  delay period 4 hari..huhu..

Offline zahirah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #85 on: September 06, 2014, 08:34:19 AM »
Assalam wbt,
Lama dah rupanya forum ni wujud..baca daripada awal mcm forumer ni seme adik2..akak nak tau perkembangan prolaktin adik2...pls share..sbb akak smlm tau result..mmg tinggi setelah 8 thn tak follow up...

Offline Lyanny

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
  • ~thank you, ALLAH~
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #86 on: April 18, 2016, 04:01:52 PM »
Assalam smua, saya dah study pasal prolaktin ni melalui google dan forum ini.
Saya syak, saya ada hormon prolaktin yg tinggi.
Cuma belum buat blood test lagi.
Boleh pergi bila2 masa kan? Maksudnya tak perlu tunggu hari ke berapa etc kan?

Offline nurma86

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #87 on: May 11, 2016, 09:30:01 PM »
Assalam smua, saya dah study pasal prolaktin ni melalui google dan forum ini.
Saya syak, saya ada hormon prolaktin yg tinggi.
Cuma belum buat blood test lagi.
Boleh pergi bila2 masa kan? Maksudnya tak perlu tunggu hari ke berapa etc kan?

Lyanny,

Utk buat blood test, bleh je buat bila2 pun..tak perlu puasa..kalau di area lembah klang, ada 1 makmal swasta di Glenmarie, namanya BP Healthcare. result boleh dapat dalam tempoh 24jam. tak perlu datang semula untuk amik keputusan, boleh mintak dorang email. kalau makmal swasta lain biasa 3 hari bekerja.

Offline miszmas

  • Topaz
  • *
  • Posts: 23
  • Suka? +0/-0
Re: Sesiapa yang mempunyai masalah prolaktin tapi berjaya pregnant?
« Reply #88 on: August 17, 2018, 02:11:12 PM »
saya pon ade hormon prolaktin yang lebih dlm bdn.. dan berjaya hamil. tp sy mc pada 26.07.2018 ketika 7w.. lgpn sy RU ..ini mc sy yang ke4.. semoga ade rezeki untuk semua

 


IKLAN

IKLAN PENAJA