collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Hospital Bersalin di Kelantan  (Read 51620 times)

Offline ilyani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
    • Travelogue
Hospital Bersalin di Kelantan
« on: December 26, 2012, 01:18:29 PM »
salam..

kami tinggal di KL tapi rasanya nak deliver di KB sebab plan nak maternity leave di rumah parents. boleh tak ibu2 yang pernah bersalin di hospital di KB kongsi pengalaman di sini, sebab saya tengah survey hospital mana nak pergi (doktor, facility, harga, etc).

- KBMC
- KPJ Perdana
- Annisa
- HUSM
- etc

lagi satu, bila waktu sesuai utk book hospital? rata2 saya baca forum ada jugak yg book doktor sekali, tapi saya takde pengalaman taktau macamana nak pilih dan prosedur. harap dapat bantu.. thx!

Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1396
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #1 on: December 26, 2012, 02:15:03 PM »
saya takdelah mahir..tapi hopefully dapat membantu ilyani...

saya cek antenatal di klinik TMC+klinik ibu anak kerajaan..reason saye cek jugak di TMC tu sebab saya niat nak bersalin dengan Dr.Suzi..Dr. Suzi link dengan KBMC..so cek kat klinik die,nak bersalin pegi KBMC..pergi cek sekali pun da cukup da dikira dah booking nak bersalin dengan die..so bile kite nak deliver di KBMC,kite xpayah bayar xtra 100..(peru bayar sekiranya xpernah cek perut kat TMC or KBMC)..

harganya..

harga sekarang saya xpasti..tapi sebab saya cikgu,ade diskaun..saye bersalin dulu rm1290..dari segi keselesaan memang ok..nurse pun ok..doktor sgt2la ok..sgt islamic..makanan pulak KBMC hidangkan makanan orang berpantang mcm ikan selar bakar,bubur..

downpayment untuk normal deliveri rm1000..untuk czer rm3000..

rasenye tu je kot..harap dapat membantu :)


Offline ilyani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
    • Travelogue
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #2 on: December 26, 2012, 04:27:37 PM »
tq!

nak cek kat KBMC website tapi down pulak.. kalau harga tu macam ok, tapi saya bukan cikgu. maybe next time balik KB kena walk in tanya kot. Kalau pergi Klinik TMC tu memang akan dapat Dr Suzi ke atau ada lagi doktor2 lain? i mean, kalau tiba2 Dr lain on shift masa tu, boleh ke nak request Dr Suzi jugak ? takmo la nampak demanding sgt hehe tp kalau boleh nak yg orang dah recommend, dan perempuan.

Klinik TMC tu kalau ikut google map mmg dekat KBMC ke?

Offline Awin

  • Nilam
  • *
  • Posts: 489
  • Suka? +4/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #3 on: December 26, 2012, 04:37:41 PM »
Salam.. Pengalaman sy bersalin di Annisa, sume ok Alhamdulillah... Pakar nye sorang je dr ros.. Klau nak bersalin dgn dr perempuan & islamik, annisa ni tempatnya la.. Cuma hospital ni agak lama & kecik.. Facility pn x best sgt la.. Sy kena induce sbb ketuban kurang, duk 3 hari 2 malam wad sorang, bersalin normal, bil saya rm2070.. For me berpatutan dh... Dr ros pn ok je lembut orgnye cum pendiam sket... ;) nak book dia at least sekali dtg check up je..

Now sy tgh preggy 2nd baby mybe bersalin di annisa lg kot... X sure lg still survey kot2 ade tmpt yg lg best... Hehe

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #4 on: December 26, 2012, 04:48:41 PM »
tak ada pengalaman bersalin kat hospital swasta..2 kali bersalin  kat USM kubang kerian..yang nuyue tahu kalau dah ada record kat sana senang sikit urusan,janji ada buku pink..






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #5 on: December 26, 2012, 05:19:36 PM »
bagus juga thread ni.. harap-harap ada lebih ramai lagi yang kongsi pengalaman....

cahaya pun tengah berfikir-fikir sama ada nak bersalin di hospital swasta ataupun usm...

tapi kalau operate, rasanya memang akan buat di usm... sebab di hospital kerajaan kelengkapan dia lebih banyak kot...

cuma kalau swasta mcm annisa tu, doktornya perempuan....

Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1396
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #6 on: December 27, 2012, 04:07:08 PM »
tq!

nak cek kat KBMC website tapi down pulak.. kalau harga tu macam ok, tapi saya bukan cikgu. maybe next time balik KB kena walk in tanya kot. Kalau pergi Klinik TMC tu memang akan dapat Dr Suzi ke atau ada lagi doktor2 lain? i mean, kalau tiba2 Dr lain on shift masa tu, boleh ke nak request Dr Suzi jugak ? takmo la nampak demanding sgt hehe tp kalau boleh nak yg orang dah recommend, dan perempuan.

Klinik TMC tu kalau ikut google map mmg dekat KBMC ke?

klinik TMC tu ade Dr Suzi je..n aorang paed..kalo bersalin kt KBMC,incase Dr Suzi xde,still ade Dr Lily..kalo xde jugak..means bukan rezeki la nak bersalin kat situ :) heheh..yups..TMC dekat je n KBMC...KBMC ade konsep tabungan bulanan..membantu kite saving untuk bersalin..annisa pun ade..yes..annisa memang a bit more islamic..kalo kene ngan mase..mase nak deliver ade ustazah mengaji...tapi sdare yg keje nurse kat gomen hospital tak recomen kat sane..tak tanye lanjut plak..katenye ade banyak kes..wallahualam..

owh satu lagi..ade satu lagi klinik bersalin annur kat Kubang Kerian..harganya murah..1k je..tapi normal shj sebab its just a clinic..kalo nampak cam xleh normal kene g husm lah...2weeks ago kezen bersalin kat sane..3jam lepas deliver da balik rumah..esoknye kezen pucat semacam and warded kat situ jugakla..xckup rest kot...so. for me..not recomended..mcm xbape detail plak care diorang...pandangan saye la..pengalaman orang berbeza dan rezeki masing2 juga berbeza :)

kalo KPJ..penah tepon tanye harga..memang diorang xleh bagitau..depends on doc..membe bersalin sane under maybank panel die cakap dalam 3.5k normal...membe sorang lagi elective czer 7.5k...kpj dengan Dr Zanariah...

husm pon ade private..tapi xingat bape..(banyak sgt servey dulu sampai da bercampur info)..

hope dapat membantu lah...selamat menservey :)


Offline mazaya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #7 on: December 30, 2012, 02:33:34 AM »
kalo sy, sy rekemen HUSM.. pakar pun rmi kt sana..
sy penah bersalin kt sana thn 2009...
cuma satu jer.. rmi org.. maklum sbb murah kan..
so kalo rasa sakit nk bsalin tu kita cari & push misi..
sbb jarang sgt diorg dtg monitor..
service terbaik!!

Offline reese

  • Delima
  • *
  • Posts: 592
  • Suka? +3/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #8 on: December 30, 2012, 12:53:50 PM »
kwn2 ofis ramai yg ke an-nur kubang kerian sbb klinik panel kan. lgpun kos murah. sepupu2 sy pun gi sana jgk. so far xde lg dengar citer2 yg xbest dpd diorg.


RABBI, la tazarni fardan, wa anta khairul warithin...
 My Ovulation Chart

Offline damiakusayang

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +1/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #9 on: March 31, 2013, 02:31:27 PM »
hai kawan2....
saya check up di kkia... tapi saya ingat nakr balik berpantang umah parents saya, saya bercadang nak  bersalin di husm sebab dekat dengan umah parents.....

husm terima ke agak2 nya....?

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #10 on: March 31, 2013, 02:46:31 PM »
insyaAllah terima... yang penting ada buku merah...

Offline damiakusayang

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +1/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #11 on: April 02, 2013, 12:56:44 AM »
cahaya 11,,,,, terima kasih banyak untuk  info.....

kalau bersalin normal di husm , husband boleh teman ke?

minta maaf,,,, say ni tak ada pengalaman....


Offline yanasuria

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #12 on: April 19, 2013, 04:39:39 PM »
saya pun tengah confuse nak pilih hospital private yang mana untuk bersalin september 2013 nanti....harap sangat lebih ramai dapat berkongsi pengalaman di sini

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #13 on: April 19, 2013, 06:28:29 PM »
cahaya 11,,,,, terima kasih banyak untuk  info.....

kalau bersalin normal di husm , husband boleh teman ke?

minta maaf,,,, say ni tak ada pengalaman....

sorry tak perasan post damia ni...

cahaya baru tanya makcik yang kerja nurse kat husm tadi.... sebab cahaya pun bercadang nak bersalin di husm...

katanya suami boleh masuk teman isteri... mak pun boleh, tapi salah seorang je boleh dalam satu masa... pastu suami tak perlu amik borang atau kursus, bila nak bersalin nurse akan panggil...

melainkan kalau bersalin operate, memang tak dibenarkan untuk suami masuk teman....


yana, hospital pakar perdana dan kbmc rasanya ok....

Offline nikeriyana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #14 on: April 19, 2013, 11:36:40 PM »
First preggy dl yana bersalin kat a-nisa.. bersalin tgh mlm hubby ngan mil masuk teman dlm labour room.. yana duk bilik sorang memang selesa lh bilik pun luas.. tp yg x syok nyer mase sakit nk bersalin Dr. Ros x ade kt labour room.. yana bgtau kt nurse dh x thn nk push.. tp nurse suruh thn dl.. 2 kali nurse cl dr ros.. tp doc x smpai2.. pas tue yana dh x thn yana push gak..  br lh kelam kabut nurse call doc sebab dah nmpk kepala baby..yana x fikir ape sebab sakit nk bersalin.. skrg nie yana preggy second baby hubby awal2 lg dh cakap x nk dh ke an-nisa..



Offline damiakusayang

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +1/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #15 on: April 21, 2013, 01:16:26 AM »
buat sahabat ju cahaya.... terima kasih banyak2..... semoga AllaH memudahkan urusan kita

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #16 on: April 21, 2013, 02:59:35 PM »
buat sahabat ju cahaya.... terima kasih banyak2..... semoga AllaH memudahkan urusan kita

sama-sama Damia... amin2...

Offline sue_pisces

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #17 on: April 25, 2013, 12:54:20 PM »
salam...

sy pon bakal bersalin lg sebulan :D...skang masih dlm dilema sama ada nk pilih an-nisa' or kbmc :-\ ...sape yg pnah bersalin kat dua2 hosp ni....ada cadangan x?? :)

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #18 on: April 25, 2013, 12:57:20 PM »
salam...

sy pon bakal bersalin lg sebulan :D...skang masih dlm dilema sama ada nk pilih an-nisa' or kbmc :-\ ...sape yg pnah bersalin kat dua2 hosp ni....ada cadangan x?? :)

salam...

kalau berdasarkan fasiliti, saya cadangkan kbmc.... tapi terpulanglah...  ;)

Offline Ibu Annur Raisha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #19 on: April 25, 2013, 02:39:15 PM »
As-salam..:)
Saya mempunyai pengalaman bersalin di kbmc dgn doktor suzi..bersalin di sana ok la..tp masalah nye doktor suzi bkn la doktor resident di kbmc..dia hanya doktor visiting utk kbmc..kebetulan masa saya brsalin tu ade masalah skit..sy demam & naik darah tibe2 lps 2x induce..nak dijadi cerita mula2 bukaan sy slow..tp sejam lps induce yg kedua bukaan sy trlalu cpt pulak..dlm masa sejam bukaan yg dr 2cm smpai full..so bile jadi emergency mcm tu doktor visiting yg dh nk smpai umah trpaksa la patah balik..tapi doktor suzi ni alim orangnya..so selesa la sbb bile nk gunting pun dia baca bismillah dulu..hehe..yg jd masalah di kbmc is x cukup facilities..anak sy dilahirkan dgn ade masalah pernafasan..disebabkan icu di kbmc x cukup equipment,so pihak kbmc transfer anak sy ke hospital kb..seminggu anak kat sana & Allah swt lebih sygkan arwah anak sy..

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #20 on: April 25, 2013, 02:41:23 PM »
wsalam..

innalillah... rupanya di kbmc pun ada kes juga... takziah ye ibu Annur...
« Last Edit: April 25, 2013, 03:02:00 PM by cahaya11 »

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #21 on: April 25, 2013, 02:47:47 PM »
ni kes yang saya pernah baca.. tapi tak boleh pukul sama rata juga, mana-mana pun kalau dah tertulis takdir begitu, tiada siapa yang mampu menghalangnya...

23 Disember 2011, 6pagi | Saya menerima sms di awal pagi tentang berita gembira adik saya Noria Idris melahirkan Rayyan Ikhwan b. Muhammad Akram. Alhamdulillah keluarga kami bertambah ahlinya seorang

8.30pagi | Saya menerima sms lagi menyatakan adik saya kritikal kerana pendarahan selepas bersalin.

10.00pagi | Saya sedang bersiaran langsung di TVAlhijrah sempena Karnival TVAlhijrah di Kuala Terengganu. Hati sudah mula bergolak. Walaupun senyum di hadapan kamera, jiwa dan hati dan sedang meronta pedih. Sms seterusnya menyatakan adik saya sedang nazak.

11.00pagi | Saya terus pulang dengan kereta TVAlhijrah terus menuju Hospital Besar Kota Bharu.

2.30petang | Tiba di HKB, adik saya sudah tidak sedarkan diri. Beliau di bilik bedah. Doktor terpaksa membuang rahim untuk menghentikan pendarahan, namun selepas itu buah pinggangnya pula gagal berfungsi.

Noria Idris bertarung nyawa untuk terus hidup hampir 24jam. Sangat ramai sahabat dan rakannya datang menziarahi. Kami tidak mampu berbuat apa-apa kecuali membaca al-Quran dan berdoa kepada Allah diiringi air mata harapan.

24 Disember 2011 | Sepanjang hari saya memegang tangannya, mencium dahinya, berbual dengannya seolah beliau sedarkan diri. Terkadang terasa seolah dia dapat merasai betapa kami tidak mahu kehilangannya, mahu terus melihat senyumannya, mendengar tawa riangnya, melihat kecomelannya tatkala marah.

11malam | Pasukan doktor dengan berat hati menyatakan kepada kami sekeluarga bahawa Noria Idris dalam keadaan kritikal. Peluang hidup tidak lebih 20%. Saya enggan percaya. saya tidak putus solat hajat di dalam wad dan merayu kepada Allah.

25 Disember 2011, 12.27mlm | Doktor mengesahkan Noria Idris telah pergi. Ibu saya rebah tidak tahan sebak, anak sulong Aiman menjerit minta ibunya bangun sambil geram menyalahkan doktor di Hospital An-Nisaa', suaminya berlutut di samping jenazah Noria... saya hanya mampu terduduk, menangis dan cuba menerima ketentuan Allah

Saya, adik bongsu saya dan suaminya bertindak meletakkan jenazah di dalam liang lahad. Saya yang memegang kepalanya mengambil kesempatan untuk cium wajahnya berkali-kali... tidak saya sangka rupanya cium itu tidak mampu mengubat rindu yang tidak pernah kurang hingga saat ini. Almarhum Noria Idris selamat dikebumikan selepas Zohor... Kini setahun saat paling sukar dalam hidup saya sudah berlalu, namun wajah jelita adikku Noria Idris takkan dilupa selamanya.... al-Fatihah buat Noria Idris, 1 September 1982 - 25 Disember 2011.

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #22 on: April 25, 2013, 02:52:17 PM »
oleh kerana kedua-dua pusat pun ada kes, jadi saya pun tak dapat nak suggest yang mana satu lebih baik...

tapi saya terhutang budi dengan pusat bersalin an nisa, sebab di sana doktor telah berikan saya injection yang telah membantu saya ketika di ancam keguguran.... alhamdulillah... cuma dari pemerhatian saya, fasiliti dia macam kebersihan tandas x dijaga dengan begitu baik...

bagi kos bersalin pula, bagi kelahiran normal,

di kbmc 1.7k,
di an nisa 1.8 k
di pakar perdana 4 k...

Offline Ibu Annur Raisha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #23 on: April 25, 2013, 03:38:14 PM »
Tima kasih cahaya11..ucapan takziah juga buat cahaya11 & keluarga..tp tahniah juga utk arwah krn syurga buat arwah noria..alhamdulillah..sebenar nye btul ckp cahaya mana2 hospital pun ada kes..kita kena bersedia & tawakal je la kan..tp mcm kes sy pula sy patut bersyukur walaupun Allah dah takdirkan arwah anak saya ajalnya smpai 7 hari saje..actually mlm yg dpt detect anak sy ade masalah tu pihak kbmc ade menolong la..dorang usaha cari doc pakar paeds..yg datang tolong is doc zam yg saty klinik dgn doc suzi..walaupun dia bukan staf kbmc tp sy sgt berterima kasih dgn die sbb mbantu mnyelematkan anak sy sampai la ke hospital kb..dia yg arranged bed di hospital kb utk arwah anak sy sbb di husm bed icu full..cuma ade 1 benda yg dikesalkan is masa sy sakit nak deliver tu sy bagitau nurse sy nak terbuang air besar which is tanda2 nak bersalin..tp nurse bole ckp biar la dia buang air besar..aiyoo how come staf private hospital bole praktikkan amalan mcm ni..

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Hospital Bersalin di Kelantan
« Reply #24 on: April 25, 2013, 03:44:50 PM »
huhu tak patutnya nurse cakap macam tu... tak cukup profesional la macam tu.....

saya pun rasa kalau private, perkhidmatannya sepatutnya lebih baik... sebab tu agak bad impression sikit bila tengok tandas di annisa tu tak terjaga dengan baik sangat..

sebab swasta kan banyak duit...

 


IKLAN

IKLAN PENAJA